Filistinli Gül Yetiştiricileri Siyonistlerle Rekabet Ediyor

Batı Şeria’daki Filistinli gül yetiştiricileri, İsrailli üreticilerle aralarındaki haksız rekabete ve sahip oldukları kısıtlı imkanlara rağmen gül piyasasında yer edinmeye çalışıyor.

Filistin piyasasındaki gül talebinin karşılanması için yaklaşık 100 dönüm tarım arazisine ihtiyaç duyulurken bölgede sadece Tulkerem ve El-Halil kentleri ile Tubas kentinin Tammun beldesinde bulunan toplam 7 dönüm arazide gül tarımı yapılıyor.

GÖZAT  Siyonis İsrail'in GAZZE ABLUKASI Genişleyerek Devam Ediyor

Yıllık gül ihtiyacı yaklaşık 4 milyon adet olan Batı Şeria’da, gül yetiştiriciliği konusunda yeterli ekim alanı ve tecrübe bulunmuyor. Halihazırda ekim yapılan bölgelerden ancak 300 bin adet gül elde edilebiliyor. Gül ihtiyacının kalan kısmı ise İsrail’den sağlanmak zorunda kalınıyor.

Filistinli gül yetiştiricileri piyasada daha güçlü şekilde yer alabilmeleri için hükümet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

GÖZAT  Karikatür: Siyonist İsrail ve Filistin Ablukası

Batı Şeria’da Ayrım Duvarı’na 50 metre mesafede bulunan 3 dönüm bahçesiyle bölgedeki en önemli gül yetiştiricisi olan Nidal Amir, “Batı Şeria’da üretim maliyetinin artması, pazarlamada yaşanan zorluk ve yerleşim birimlerinden gelen ürünlerle yaşanan rekabetten dolayı gül tarımı yeterli oranda yapılamıyor.” dedi.