Filistinli Eğitimcilerden Trump Tepkisi

ABD Başkanı ırkçı Trump’ın İsrail çetebaşıNetanyahu ile 15 Şubat’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında söylediği “Artık Filistinlilerin küçük yaştan bu yana öğrendikleri nefretten vazgeçmeleri gerekir. Ne öğrendiklerini gördüm. Sınıflarda esneklik ve yumuşaklığı öğrenmeleri icap eder” şeklindeki sözleri ve Netanyahu’nun “Filistin eğitim sisteminde İsrail’in yıkılmasının istendiği” yönündeki ithamları Filistinlilerin tepkisine neden oldu.

Filistinli eğitimci ve uzmanlar Filistin eğitim sisteminin milli olduğunu, Filistin tarihini anlattığının ve kesinlikle uluslararası hukukla çelişen bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Eğitim Programı Başkanı Servet Zeyd, “Filistin eğitim sistemi, Filistin gerçeğini, İsrail işgalini ve işgal dolayısıyla öğrenciler ve tüm toplumun yaşadığı sorunları anlatıyor. Bizler işgal yönetimi nedeniyle her evde ya bir ölü ya yaralı ya da tutuklunun acısını yaşıyoruz” dedi.

Asıl Nefret Korsan İsrail Eğitiminde Aşılanıyor

Zeyd, şunları kaydetti: “İsrail, müfredatta Filistin devrimini ve Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak görmeyi istemediği gibi ve işgal, zulüm ve yıkıma ait fotoğrafların da kitaplarda yer almasını istemiyor. İsrail ise eğitim sistemiyle şiddeti ve nefreti işliyor. Onlar kendi öğrencilerini ‘Filistinli Arapların böcek ve fareler olduğu’ şeklinde eğitiyor.”