Ebu Gayt: BALFOUR’un Telafisi FİLİSTİN’in Tanınmasıdır!

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a gönderdiği mesajda 2 Aralık 1917’de ilan edilen Balfour Deklarasyonunun telafi edilmesi için doğru yolun bağımsız Filistin devletinin tanınmasından geçtiğini kaydetti.

Arap ülkeleri ve İngiltere’nin karşılıklı olarak her alanda ilişkilerini takviye etmek istediğine dikkat çeken Ebu Gayt; 2 Aralık tarihinin Arap milletleri için acı bir olayı hatırlatan gün olduğunu, bu günde uğursuz Balfour Deklarasyonu’nun ilan edildiğini ve bugüne kadar süren Filistin halkının çektiği acı ve çilelerin başlangıç noktası olduğunu kaydetti.

Balfour Deklarasyonu ile ilgili İngiltere’nin Filistin halkının çektiği çile ve acılar karşısındaki sorumluluğunu hatırlatan Arap Birliği Genel Sekreteri; hedeflerinin 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu, bunun Filistin halkının en küçük hak ve isteği olduğunu vurguladı.

Balfour Deklarasyonu’nun Siyonist rejimin kurulması amacının gerçekleştiğine dikkat çeken Ebu Gayt; “Acaba bu deklarasyonda, Yahudi olmayan sakinler olarak nitelendirilen Filistinlilerin hakları ne oldu?” sorusunu gündeme getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri ayrıca; İngiliz hükümetinin 2 Aralık gününü, kendi tarihi hatasını telafi etmek için 1967 sınırlarında Filistin devletini tanımasını istedi.

İngiltere’de Balfour Deklarasyonu’nun 100. yıl dönümü kutlamalarına da tepki gösteren Arap Birliği Genel Sekreteri, günümüz dünyasında işgalin bir yeri olmadığını, bunun için kutlama yapılmasının asla doğru olmadığını kaydetti.