Siyonist istihbarat birimlerine yakınlığıyla bilinen DEBKAfiles sitesinde “New Iranian rocket smuggled into Gaza could threaten IDF defenses including Iron Dome” (Gazze’ye gizlice sokulan yeni İran roketi Demir Kubbe dahil İsrail ordusu savunmasını tehdit ediyor) başlığı altında bir analiz yayınlandı. İşte o yazı:
Filistin İslami Cihad hareketi 13 Kasım’da Aşkelon’daki bir evi enkaz haline getiren yeni bir silah elde ettiğini iddia ettiğinde İran’dan aldıkları yeni roketi kastediyordu.
Bununla birlikte ne İsrail ordusu sözcüsü ne de başka bir İsrailli yetkili, Gazze’den İsrail’e 48 saat içerisinde fırlatılan 470 roketten en azından birinin Tahran tarafından Filistinli vekiline kullanma talimatlarıyla yollandığını ifşa etti. İslami Cihad silahın adını vermeyerek orta menzilli olduğunu söylemekle yetindi.
Fakat DEBKAfiles kaynakları bu silahın ayrıntılarını verebilir: 11 km menzilli ve 333 mm kalibrelik, İran’ın hava ve uzay sanayisinin bir birimi olan Şehid Bakıri sanayi kompleksinde üretilmiş Falaq-2 füzesi. Top tabyaları, Demir Kubbe bataryaları, zırhlı birliklerin yoğun oldukları yerler gibi savunma sistemlerini ve askeri mühendislik teçhizatı ve komuta merkezlerini tahrip etme amacıyla tasarlandı.
İran roketi Aşkelon’da bir işçiyi öldürüp iki kadını yaralayarak yıkım gücünü ispatladı. Perşembe günü İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri neşeli bir şekilde ‘Gazze Şeridi’ndeki Filistin zaferini’ övdü, ‘Bu, direniş için yeni bir sayfanın çevrilmesidir. Zaferler Siyonist varlık sona erinceye kadar devam edecek’ dedi.
Falak-2’nin avantajlarından biri de seyyar oluşu. Müstahkem bataryalardan değil her hangi bir 4×4 araçtan ya da jipten fırlatılabiliyor ve her biri iki roket taşıyor. İslami Cihad bu silahı İranlı patronlarından iki yıl önce gizlice aldı fakat kendilerine sadece Filistinlilerin İsrail’e yaptığı son roket saldırısında kullanma emri verildi. Böylece İran ilk kez İsrailli sivil nüfusu hedefleyebilme gücü elde etti.
İran Falaq-2 füzesinin Gazze Şeridi’ne sokulması İsrail güvenlik yetkililerini bazı zor sorularla yüz yüze getiriyor:
– Bu silah Filistin bölgesine gizlice nasıl sokuldu?
– İsrail ordusu Gazze’deki Falaq-2 depolarını silahlar buraya sokulur sokulmaz ya da daha sonra niçin yok etmedi?
– İsrail ordusu Gazze sınırında yaşayan halka evlerinin bu ölümcül tehditle yüz yüze olduğu uyarısında niçin bulunmadı?
– İsrail ordusu bu roketleri fırlatan timleri niçin devre dışı bırakmadı?
– İsrail misilleme olarak bölgedeki İran hedeflerini vurmaktan niçin çekiniyor?
– Avigdor Lieberman’ın savunma bakanlığından istifa edişi sonrasında Gazze sınırındaki insanlara ‘Hamas ve İslami Cihad’dan kaynaklı tehdit bir yıl içerisinde Hizbullah tehlikesine eş olacak’ uyarısında bulunmasının sebebi de bu muydu?