Avigdor Lieberman Ateşkes İçin: Utanç Verici Anlaşma!

İsrail eski Savunma Bakanı ve Yisrael Beytenu Partisi Başkanı Avigdor Liberman, 11 günlük karşılıklı saldırıların ardından Hamas ile İsrail yönetimi arasında varılan ateşkesi şiddetle eleştirirken, İsrailli siyasiler, ateşkesi “utanç verici anlaşma” şeklinde nitelendirdi.

İsrail’in halkının, Filistin direnişi karşısında beyaz bayrak kaldıran Başbakan Binyamin Netanyahu’ya öfkesi büyüyor. Ülkenin önde gelen muhalif isimlerinden art arda tepki açıklamaları geliyor.

Tel Aviv yönetiminin Hamas ile ateşkese varması nedeniyle Netanyahu’yu eleştiren Liberman, ateşkesin ardından paylaştığı tweette, “”Hamas birkaç yıl içinde tekrar füze fırlatacak ve böylece biz yine ameliyat olmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Liberman, Netanyahu liderliğindeki İsrail yönetiminin, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını eleştiren sert açıklamalar yapmıştı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan eski İsrailli bakan, İsrail ulusal güvenliği bakımından Gazze’ye yönelik savaşın zaruri olmadığını ve Hamas’ın savaştan galip çıkacağını savunmuştu. Liberman, Hamas ve direniş gruplarının, İsrail’in içinde yeni bir cephe açmayı başardığına ve tüm Filistinlileri arkalarına aldıklarına dikkat çekti.

Uzmanlar, Lieberman’ın konuşmalarını, işgal devleti tarihinde Filistin direnişine karşı İsrail yenilgisinin ilk kabulü olarak değerlendirdi.

Diğer taraftan İsrail Güvenlik Kabinesi’nin, 11 gün süren bombardımanın ardından ateşkese razı olmak zorunda kalması ve direnişin kararlı mücadelesi karşısında yenilgisini itiraf etmesi üzerine Filistin halkı, işgal altındaki Kudüs, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da zafer kutlamaları için sokaklara dökülmüştü.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde başlayan zafer yürüyüşleri, çok kısa bir sürede tüm Filistin topraklarına yayıldı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, direniş hareketlerinin 11 gün süren Kudüs Kılıcı Operasyonu’nda düşmana galebe çalmasını büyük bir sevinçle karşıladı.

Hamas’ın önde gelen liderleri, farklı platformlarda yaptıkları açıklamalarda, işgalci İsrail’in son askeri tırmanışı karşısında direniş güçlerinin zafer kazandığını vurguladı. Liderler, siyonist İsrail’in, Mescidi Aksa, Kudüs, Gazze Şeridi ve sivillere yönelik işlediği hiçbir suçunun cezasız kalmayacağı mesajını vererek, işgal rejimine uyarıda bulundu.