Arap Rejimlerine: ABD ve İsrail’in Planlarına Alet Olmayın

Hamas Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye’nin basın danışmanı Tahir en-Nunu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu’ya gerçekleştirdiği ziyaretin, İsrail ile normalleşme suçunun farklı başlıklar altında kalıcı bir hale getirilmeye dönük bir adımı olduğunu belirtti. Ayrıca en-Nunu, bu çerçevede önümüzdeki aylarda bir Arap ülkesinde, ABD’nin himayesinde, İsrail ile Arap devletlerinin katılımıyla bir normalleşme konferansı gerçekleştirileceğini bildirdi.

Pompeo’nun, İsrail ile diğer Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için çıktığı Ortadoğu turuna tepki gösteren en-Nunu, Arap ülkelerine seslenerek, “Filistin davasını kökünden tasfiye etmeyi amaçlayan Yüzyılın Anlaşması’nı hayata geçirmeyi ve aynı şekilde işgalci İsrail’in bölgedeki varlığını meşrulaştırmayı hedefleyen tehlikeli ve sinsi planlara alet olmayın.” İfadelerini kullandı.

En-Nunu konu hakkında yaptığı açıklamalarda, işgalci İsrail ile varılan her türlü normalleşme anlaşmasının, Filistinlilerin haklarını yok sayma ve İsrail’in dünya basınındaki kötü imajını iyileştirmenin ötesinde Filistin halkına yönelik işlediği insanlık suçlarının örtbas edilmesi anlamına geldiğini vurguladı.

En-Nunu, “Normalleşme adımı, İsrail’e, topraklarımızı işgal etme ve halkımızın egemenliğini elinden alma imkânı tanıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha önce diplomatik ilişkileri normalleştirmek için anlaşmaya varan İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret edeceğini bildirmişti.

Öte yandan İsrail ve BAE, 13 Ağustos’ta ABD’nin arabuluculuğunda ilişkilerin normalleşmesi yönünde anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.