Hamas Hareketi’nin önde gelen isimlerinden Mahmud Ez-Zahhar, İsrail Savaş Bakanı Avigdor Lieberman’ın İsrailli esirlerin serbest bırakılması karşılığında Gazze’nin Singapur’a dönüştürülerek yeniden inşa edilmesini teklif etmesi üzerine bir açıklama yaptı. Zahhar bu husustaki tavrın net olduğunu, işgalci İsrail’in hapsettiği Filistinli kahraman mücahitlerin serbest bırakılması karşılığında İsrailli askerlerin serbest bırakılması hususunun konuşulabileceğini ifade etti.
Lieberman geçtiğimiz günlerde, İsrailli askerler Hadar Goldin ve Oron Şaul’un serbest bırakılması karşılığında Gazze’de bir havaalanı ve liman inşa etmek, Gazze’yi Singapur’a dönüştürmek üzere 40.000 işçinin Gazze’de çalışmasını teklif etmişti.
Zahhar ise yaptığı açıklamada “Eğer Gazze’nin Singapur’a dönüşmesini isteseydik, kimseye minnet duymadan kendi ellerimizle yapardık” ifadelerini kullandı.
Zahhar İsrail hapishanelerinde çok sayıda Filistinli esirin olduğunu, bu esirlerin kötü muameleye maruz kaldıklarını, birçoğunun yavaş yavaş öldürüldüklerini, bu yüzden İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının tamamıyla Filistinli esirlerin özgürlüğüne bağlı olduğunu vurguladı.
Öte yandan Ulusal Meclis Başkanı Selim Zanun’un “Anlaşmazlık devam ettiği sürece seçimlerin ulusal boyutta gerçekleşmesi mümkün değil” şeklindeki açıklamalarına yanıt veren Zahhar “Sürekli manevra yapıyorlar. Barış anlaşmasının “Ulusal Meclis”, “Yasama Konseyi” ve “Yönetim Başkanlığı” olmak üzere 3 aşamada seçimlerin yapılmasına bağlı olduğu ortada… Bu açıklamayı yapan kişi, Fetih Hareketi ve FKÖ, barış programının sekteye uğramasından sorumlular” ifadelerini kullandı.
Bu hususta FKÖ’yü harekete geçmekten engelleyenin ne olduğunu sorgulayan Zahhar, Fetih Hareketi içerisinde Abbas kanadı ve Dahlan kanadı olmak üzere iki kanadın bulunduğunu, “halkçı” ve “demokratik” kanat olarak da adlandırılabilecek olan bu iki kanadın işgal güçleriyle müzakereler ve barış karşısındaki tutumları hususunda farklı yaklaşımlara sahip olduklarını belirtti. Zahhar Zanun’un açıklamalarının “boş” olduğunu vurguladı.
FKÖ’nün mevcut programında yenilenmeye gitmesi halinde çözüm olup olmayacağı hususunda Zahhar, bunun bir çözüm olmadığını, zira FKÖ’nün zaten Filistin’i ve özellikle de Batı Şeria’yı özgürleştirmek üzerine kurulu bir programa sahip olduğunu, ancak Gazze’ye özgürlük getirenin direniş olduğunu söyledi.
Netenyahu ve Trump arasındaki görüşmeyi değerlendiren Zahhar Hamas Hareketinin 1993 yılından beri “müzakere” ve “iki devletli çözüm” hususunda net bir tavrı benimsediğini, Oslo Anlaşması’ndan sonra yaptığı açıklamada da ortaya koyduğu üzere çözümün müzakere değil direniş olduğunu vurguladı.
Zahhar “Hamas’ın müzakere karşısındaki tavrının doğru bir tavır olduğunu geçen günler ortaya koydu” ifadelerini kullandı.