Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Orta Doğu konulu konferans, bazı etkin Arap ülkelerinin İran’la mücadeleye Filistin-İsrail meselesinin çözümünden daha çok önem verdiklerini gösterdi.
ABD öncülüğünde Arap ve Batılı ülkelerin yanı sıra Siyonist İsrail’in de katıldığı iki günlük konferansta Filistin-İsrail çatışması alt başlığının yanında ABD – İsrail açısından asıl mesele olan İran sorunu konuşuldu.
Konferansta, Filistin meselesinden ziyade İran’ın tehditlerinin yanı sıra Suriye ve Yemen krizleriyle ilgili ortak öneme sahip konulara odaklanıldı.
ABD Bu Konferansa Ümit Bağlamıştı
ABD’nin büyük önem verdiği konferansta ülkeyi Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Başkan Donald Trump’ın damadı ve Orta Doğu Barış Girişimi’nden sorumlu danışmanı Jared Kushner temsil etti.
En Büyük Tehdit: İRAN!
Pence, konferans biter bitmez yaptığı açıklamada, katılımcıların İran’ın bölgede en büyük tehdit oluşturduğu konusunda anlaştığını duyurdu.–
İran yönetimi, konferansı ABD öncülüğünde kendisine karşı kurulan koalisyonun çekirdeği olarak nitelendirerek, İsrail’le normalleşme dosyasıyla bağlantılı olan “Arap NATO’su” fikrine işaret etti.
Filistin yönetimi de Varşova Konferansı’nın kapsamlı barış önceliklerinden uzak Arap-İsrail normalleşmesi platformuna dönüşmesinden endişe edildiğini açıkladı.
Filistin Gündem Değil, Tek Dertleri İran!
Filistin’in Siyonist İsrail tarafından işgal edilmesi bölge ve dünya açısından en büyük tehdit olmasına rağmen, etkin Arap ülkelerinin İran’la mücadele konusuna verdikleri önemin, Arap Barış Girişimi’ne verdikleri önceliğin önüne geçtiğini gösterdi.
Netanyahu’nun Uşak Arap Liderler İle Yakın Teması
Netanyahu, “ortak” endişelerden yararlanarak Arap yetkililerle olabildiğince yakınlık kurmaya çabaladı. Netanyahu’nun İran tehlikesiyle mücadelede, güvenlik alanındaki iş birliğini de aşarak bölge sakinleri arasında her alanda iş birliği için fırsatlar yaratılması gerektiği yönündeki açıklaması da bu çabasını gösterdi.
İran’a Karşı, Arabistan – İsrail Ortaklığı!
Riyad’ın üst düzeyde temsil edilmemesine rağmen konferansa İran karşıtlığı konusunda “İsrail-Suudi ortaklığı” yansıdı, yalnız bundan şu dönemde iki ülke arasında kapsamlı bir normalleşme olduğu anlaşılmamalı.
ABD’de 2012’ye kadar terör örgütleri listesinde olan ve İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü de konferansta yerini aldı.