Anadolu Ajansına röportaj veren Shamali, şimdiki insani krizin bu şekilde sürmesi halinde patlamanın kaçınılmaz olacağını hatırlatarak, Amerika ve İsrail’in “siyasi hesapları insani durumla” karıştırma konusunda sürdürdükleri politikanın kabul edilemez olduğunu ifade etti.
UNRWA’nın feshedilmesine karşı olduklarını belirten BM yetkilisi, bu kuruluşun bölgede özellikle de Gazze’de istikrar unsuru olduğunu, yaptıkları hizmetlerde kısıtlamaya gidilmesinin ise Gazze’de meydana gelecek bir patlamayı hızlandıracağını kaydetti.
Mali Kriz
Röportajın başında UNRWA’nın mali durumuna değinen Shamali, örgütün 2018 yılında karşılaştığı mali krizin UNRWA’nın kurulduğu günden bugüne yaşadığı en büyük kriz olduğunu söyledi.
BM yetkilisi, oluşan mali açığın giderilmesi için gereken yardımların yapılmaması durumunda Haziran ayından sonra örgütün çalıştığı beş noktada kısıtlama tedbirleri uygulamak zorunda kalacağını hatırlattı.
Shamali, şu anda gereken mali desteği nasıl sağlayacaklarının hesabını yaptıklarını belirterek, 2018 yılı için 740 milyon dolara ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.
UNRWA’nın en büyük destekçilerinden olan ABD’nin yardımları kısma kararı örgütü adeta felç etti.
UNRWA’yı fesh çağrıları
Shamali “UNRWA Filistin sorununun sürmesine neden oluyor. Biz de Filistinli mülteciler sorununun aşamalı olarak BM’ye bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliğine taşınmasını istiyor” diyen Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu’nun açıklamasını da reddettiklerini söyledi.
Netanyahu’nun bu sözlerinin hakikatte bir şey ifade etmediğini belirten Shamali “UNRWA mültecileri koruyarak ve kendilerine hizmet sunarak sorunlarını çözmek istiyor. UNRWA’yı feshetmeyi düşünmeden önce mülteciler konusunu adil bir şekilde çözmeyi düşünmek gerekir. Biz siyasi bir kuruluş değiliz. Aksine sadece hizmet kuruluşuyuz. Hizmetlerimiz Filistinli mültecilere gıda yardımında bulunmak, eğitim ve öğretimlerini sürdürmekle sınırlıdır” dedi.
Siyasetle insani durumları birbirine karıştırmamak gerektiğini, ABD yönetimiyle İsrail’in ise bunu yaptıklarını belirten BM yetkilisi, herkesten siyasi kartlarla insani durumları karıştırmamalarını talep ettiklerini söyledi.
Washington ile görüşme
Shamali, UNRWA’nın Genel Komiserliğinin en son Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve ziyarette ABD’nin örgüte yaptığı yardımları kısma kararını görüştüğünü söyledi.
UNRWA’nın 2018 yılı için Amerika’dan daha fazla yardım beklediğini ancak onların yardımları kısma kararıyla hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten BM’nin Gazze direktörü, yardımların kısılması kararından sonra Amerika ve üye ülkelerle görüşmelere başladıklarını, kuruluşun şu anda boşalan kasasına yardım temin etmek için şahıs, ülke ve hükümet arayışında olduğunu ifade etti.
Shamali, Amerika’nın aldığı karardan geri adım atmasını beklediklerini kaydetti.
Yardımları kısma sebepleri
UNRWA’nın Gazze direktörü Shamali, Amerika’nın yardımları neden kıstığıyla ilgili olarak UNRWA’ya bir bilgi vermediğini, yardım için de herhangi bir şart ortaya koymadığını söyledi.
Amerika’nın yardım için bazı şartlar ileri sürdüğü ile ilgili bilginin haber olmaktan başka bir değer ifade etmediğini söyleyen Shamali, Amerika’nın UNRWA’ya bu konuda hiçbir şey iletmediğini hatırlattı.
Basın yayın organlarında, Amerika’nın yardım için UNRWA’dan okullarındaki müfredatı değiştirmesini şart koştuğu haberleri yer almıştı.
Amerika’nın böyle bir şart koşmadığını savunan BM yetkilisi, ancak daha önce okullarında Filistinli çocuklara uyguladığı müfredatı değiştirmesi için baskı yaptığını kaydetti.
Gazze Şeridi
Shamali, Gazze’deki ekonomik ve sosyal yaşamdaki sıkıntıların bölgeyi patlama noktasına getirdiğini belirterek “ancak bu patlamanın ne zaman olacağını bilemiyoruz. Belki bugün, belki yarın, belki de bir yıl sonra… Ancak şu bir gerçek ki belirtiler bu patlamanın mutlaka meydana geleceğini gösteriyor” dedi.
UNRWA’nın istikrar faktörü olduğunu belirten Shamali, örgütün yaptığı yardımların kısılmasının istikrarı ortadan kaldıracağını ve muhtemel bir patlamayı hızlandıracağını söyledi.
Gazze’nin bu felaketten nasıl kurtulacağına da işaret eden Shamali, bunun için UNRWA’nın yardımlarının devam etmesi gerektiğini belirtti.
UNRWA’nın hizmet ettiği beş bölgede gıda yardımlarını sürdürebilmesi için her üç ayda bir 20 milyon dolara ihtiyacı var.
Okullar için ise daha büyük yardımlara ihtiyaç olduğunu belirten yetkili, bunun için bir rakam vermedi.
On yıldan fazla süredir Siyonist rejimin ambargosu altında bulunan Gazze’de UNRWA’nın yardımlarıyla geçimlerini sürdürenlerin sayısı 100 binden 1 milyon 300 bine yükseldi.
Bu kadar çok insanın yardımlara bağlı olarak yaşamasına işgal rejiminin bölgeyi on bir yıldır kuşatma altında tutmasıyla bu süre içinde üç savaşın yaşanmasının neden olduğunu belirten UNRWA direktörü, ambargonun kaldırılmasının yardım alan insanların azalmasını sağlayacağını kaydetti.
Gazze’de yardımları dağıtan 13 bin kişinin olduğunu hatırlatan Shamali, bunların maaşları kesilse de gönüllü olarak çalışmak istediklerini kendilerine ilettiklerini ifade etti.
Gazze’de iki ofisin kapatıldığına da değinen Shamali, bu konuda kesin bir bilginin olmadığını, bunun geçici bir uygulama olmasını umut ettiklerini söyledi.