TÜRKİYE’den Siyonist İSRAİL’in Tarım Yaptırımına CEVAP

Türkiye Tarım Bakanı Fakıbaba yaptığı açıklamada, Siyonist İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel’in Twitter hesabından, “İsrail ve Filistin’e yönelik tutumu nedeniyle Türkiye’den gerçekleştirdikleri tarım ürünleri ithalatını durdurma talimatı verdiğine” ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Ariel’in açıklamasının ve akabinde sarf ettiği sözlerin talihsiz olmasının yanında tehditkar ifadeler içerdiğine dikkati çeken Fakıbaba, “Bu yönüyle de kınanmayı hak ediyor.” diye konuştu.

Fakıbaba, İsrail’in Türkiye’den tarım ürünlerini durdurması ile ilgili, “Bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim gibi büyük bir ülke, İsrail gibi küçük bir ülkeye ihracat yapsa ne olur yapmasa ne olur?” dedi.

Türkiye’nin İsrail’e ihracatının 270 milyon dolar olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, “Yüzde bir civarında olan ihracat bizi rahatsız etmez. Hatta ve hatta onların durdurması bizim göndermemiz de bana göre bakanlık olarak da uygundur. Keşke ihracatı ben durdurmuş demiş olsaydım. Bizim için sakıncası yoktur. Biz büyük bir ülkeyiz. 8 milyonluk küçük bir ülkenin ihracatına ihtiyacımız yoktur. Bizim pazarımız çok geniştir. Çin’den Avrupa’sına her tarafına bizim ihracatımız vardır.” şeklinde konuştu.

Türkiye – İsrail Tarım Ticareti

Türkiye’nin İsrail’e genel ihracatı geçen yıl itibarıyla 3,4 milyar dolar, ithalatı ise 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülke arasındaki genel dış ticaret hacmi ise geçen yıl 4,9 milyar dolar oldu. Türkiye’nin bütün ülkelere toplam ihracatına bakıldığında İsrail’e yapılan ihracat yüzde 2,2 seviyesinde bulunuyor.

Tarımsal ticarette de net ihracatçı konumunda olan Türkiye’nin İsrail’e tarımsal ihracatı geçen sene 270 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, tarımsal ürün ithalatı 38 milyon dolar düzeyinde kaldı.

Toplam tarımsal ticaret hacmi de 308 milyon dolar seviyesinde kaydedilirken Türkiye’nin tarımsal ihracatında İsrail’in payı sadece yüzde 1,6 oldu.

Türkiye, İsrail’e en çok sigara, su, domates, sakız, yumuşak şeker, gofret, buğday unu, bazı ekmek çeşitleri, ayçiçeği tohumu yağı, çikolata ve kakao içeren gıdalarla kabuksuz fındık ihraç ediyor.

Siyonist İsrail ise Türkiye’ye tarım başlığı altında sebze tohumları, hurma, turunçgil suyu, meyan balı ve özü, fruktoz, çeşni ve lezzet verici karışımlar, kabuksuz badem, hazır hayvan yemleri gibi ürünler satıyor.

Türkiye – İsrail Arasındaki Genel Ticaret (Milyon $)

Yıllar Genel İhracat Tarımsal İhracat Genel İthalat Tarımsal İthalat Dış Ticaret Hacmi Tarımsal Ticaret Hacmi

2015

2.698

262

1.672

25

4.370

287

2016

2.955

265

1.385

27

4.340

292

2017

3.407

270

1.505

38

4.912

308

 

İlgili Haberler

İsrail’in Lübnan Saldırısında 6 Kişi Şehit Oldu

Siyonistler, Filistinlilere İşkenceyi Eğlence Olarak Görüyor

Siyonistler Gazze’deki 2 Askerinin Daha Öldüğünü İtiraf Etti