SURİYE’nin İDAM Ettiği İSRAİL Casusu Gündemde

İsrail hesabına 1960’larda Suriye’nin iktidar çevrelerine girerek siyasi ve askeri yapılanma, Sovyetlerle ilişkiler hakkında çok önemli bilgiler edinen, 1965’te yakalanarak idam edilmesine karşın 1967 savaşını İsrail’in jet hızıyla kazanmasında anahtar rol oynayan Eli Cohen, ülkesinde adı sokaklara, binalara verilen, anısına törenler düzenlenen bir kahraman.

Ama İsrail hiçbir zaman ‘ulusal kahramanı’ için bir cenaze töreni düzenleyemedi, çünkü uzun yıllardır muzzam bütçeler ve insan kaynaklarıyla yürütülen gizli operasyonlara rağmen naaşını bir türlü ele geçiremedi. Sonunda ünlü casusun kol saatini eve getirebildi.

Netanyahu: Sıkı ve Cesur Bir İş

Siyonist İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Twitter hesabından saatin başarılı bir gizli operasyonla geri getirildiğini duyurarak dış istihbarat servisi Mossad’a teşekkür etti:

“Mossad savaşçılarını, değerli dostumuz Eli Cohen’in saatini geri getirdikleri için tebrik ederim… Sıkı ve cesur bir işti. Tek amacı, devlet güvenliğinin pekişmesine katkı sağlayan ulu bir savaşçıya ait bir yadigarı geri getirmekti… Her zaman onu hatırlayacağız.”

Sahte Arap Kimliğinin Parçası

Mossad Başkanı Yossi Kohen de “Eli, bu saati yakalandığı Suriye’de takıyordu, bu kol saati onun sahte Arap kimliğinin bir parçasıydı” vurgusu yaptı.

​Ancak İsrail ordusu radyosunun aktardığına göre, Cohen’in ailesi, saatin gizli operasyonla değil, internet üzerinden açık artırmayla geri alındığını söyledi.

Mossad: Saat Satışa Konuldu

​Casusun dul eşi Nadia Cohen, saatin satın alındığını belirterek ”Bir kaç ay önce Mossad bizimle konuştu ve saatin satışa konulduğunu söyledi. Ancak zaman ve yer hakkında bilgi vermedi” dedi.

İnternet Üzerinden Satın Aldılar

Cohen’in kızı da ”Saatin düşman bir ülkede olduğunu söylediler, muhtemelen Suriye’deydi. İnternet üzerinden satın aldılar” bilgisini verdi.

Siyonist ajanın kızı ”Bu babamdan bize geçen ilk ve tek şey” derken eşi bir gün naaşına da kavuşma umudunu dile getirdi.

Haaretz gazetesinin ulaştığı Netanyahu’nun ofisi ise saatin satın alıp alınmadığıyla ilgili soruları yanıtlamayı reddetti.

İlgili Haberler

İsrail’in Lübnan Saldırısında 6 Kişi Şehit Oldu

Yemen Direnişi, İsrail’e Yardım Götüren ABD Gemisini Vurdu

Yemen Ensarullah Direnişi: ABD ve İngiltere Hedefimizde