Siyonist Rejim elebaşı Binyamin Netanyahu İsrail parlamento seçimlerine sayılı günler kala Rusya’ya ziyarette bulunarak Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
Rusya ve Siyonist rejim ilişkileri son yıllarda çalkantılı bir dönemden geçerken Netanyahu her daim Moskova ile güçlü ilişkileri korumaya çalışmıştır. Eylül 2018’de Rus savaş uçağının Siyonist İsrail ordusu tarafından düşürülmesi sonucu 15 mürettebatın hayatını kaybetmesi Tel Aviv ve Moskova ilişkilerinde tansiyonu arttırdı.
Rusya savaş uçağının düşürülmesinin ardından Moskova Korsan İsrail’in Suriye’ye yönelik hava operasyonlarını eleştirerek bu operasyonların Rus savaşının düşürülmesine yol açtığını bildirdi. Netanyahu Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Putin ile randevu almaya çalışsa da bu görüşme ancak savaş uçağının düşürülmesinden 5 ay sonra Şubat 2019’da gerçekleştirilebildi.
Genel olarak Netanyahu Rusya ile ilişkileri yeniden dizayn etme anlamında iki hedef peşindedir. Bunların biri İran’ın Suriye’deki varlığını kısıtlaması ve ikincisi de seçim alanında avantajlar sağlamasıdır.
Aslında Netanyahu’nun Rusya ile ilişkileri güçlendirmekten asıl hedefi Tahran ve Moskova ilişkilerini bozmaktır. İran İslam Cumhuriyeti Suriye krizinde, halkın dış müdahale olmaksızın kendi kaderlerini belirleme konusuna vurgu yapan en önemli aktördür.
Siyonist İsrail ise Amerika, kimi Avrupa ve bazı Arap ülkeleri ile beraber 2001 yılından beri Suriye hükümetini devirmeye çalışmış ancak bir sonuca varamamışlardır.
Bu yabancı aktörlerin Suriye hükümetini devirmekteki başarısızlığının asıl nedenlerinden biri de İran, direniş grupları ayrıca Rusya’nın terör grupları ile mücadelede Şam’ı desteklemesidir.
Netanyahu İran İslam Cumhuriyeti’nin Suriye’deki konumundan ayrıca Tahran ve Moskova’nın stratejik ilişkilerinden haberdardır fakat Moskova’yı Suriye’de İran’ı kısıtlamaya ikna etmeye çalışmaktadır. Ancak Moskova’nın bu çabalara kanmaması yüzünden Tel Aviv için hiçbir getirisi olmamıştır.
Bu doğrultuda Netanyahu’nun Şubat 2019’da Moskova’ya yaptığı ziyarette Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından Amerika’nın Associated Press Haber Ajansı, “Siyonist başbakanı Netanyahu’nun Putin’i yanına almaya çalışmalarına rağmen Moskova hala İran’ın Suriye’deki yapıcı ve olumlu rolüne vuru yapıp Tahran’ın Batı Asya’ya yönelik yaklaşımını savunmaktadır.” Şeklinde yazdı.
Netanyahu Putin ile son görüşmesinde İran konusu bir kez daha ele alsa da Rusya devlet başkanı Siyonist Başbakanın İran karşıtı açıklamalarına aldırmadan sadece Siyonist İsrail ile güvenlik alanındaki iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
Netanyahu’nun Rusya’ya yaptığı ziyaretten güttüğü diğer hedef de seçim alanındaki hedeflerinin gerçekleşmesine katkısıdır. Netanyahu geçen Nisan seçimlerinden önce de Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Şimdi ise İsrail parlamento seçimlerine üç gün kala Netanyahu bir kez daha Rusya’ya ziyarette bulunup Putin ile görüşerek Moskova’ya ziyaretinden seçim için avantaj sağlamaya çalışıyor.
Netanyahu ilk seçimleri kazanmasına rağmen 42 günlük yasal sürede kabineyi oluşturamaması yüzünden yeni seçimlere gidildi. Bu arada Netanyahu dörtlü yolsuzluk dosyaları ve Hizbullah ile yaptığı kısa ve hedefsiz savaşları ve direniş gruplarından aldığı kesin tepkiler ile de ciddi bir oy kaybı yaşamış oldu. Tabi ki Netanyahu’nun seçim kampanyasındaki konuşmasını Filistin direniş gruplarının füze saldırıları yüzünden terk edip sığınaklara kaçması onun aleyhine ciddi eleştirilere ve psikolojik baskılara da yol açtı. Bu yüzden Netanyahu Moskova ziyaretinden seçimler için medet umuyor.