Ramallah kentinde düzenlenen “9.Uluslararası Beytülmakdis Konferansı” kapsamında “Kudüs’te Gayrimüslimlere Verilen Haklar” başlığıyla yapılan sergide, belge ve görsellerle Osmanlı döneminde Kudüs ve Filistin topraklarına ışık tutuldu.
Temelde Türkiye’deki Osmanlı arşivlerine dayalı olarak yapılan serginin, Kudüs’te bulunan tarihi arşivler ve Osmanlı dönemine ait bazı kayıtların da olduğu 50 adet belge, görsel, kroki ve harita gibi çeşitli malzemelerden oluştuı.
Serginin, özellikle Osmanlı döneminde Filistin’de farklı dinlerin bir arada huzurlu bir şekilde yaşadığına dair önemli kayıtları ihtiva ettiğini kaydedildi ve o dönemlerde birçok dine mezhebe mensup inanın hoşgörü içinde yaşadıkları, ibadetlerini yapabildikleri hatırlatıldı.
Filistin Vakıflar Bakanı Edis de “Sergi Filistin ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiyi, Osmanlı’nın İslam dışındaki dinleri de önemsediğini gösteriyor. Belgelerden Osmanlı devletinin gayrimüslimlere yönelik hoşgörüsü, Hristiyanları vergiden muaf tutuşu ve onlara bütün haklarını verdiği anlaşılıyor.” ifadelerini kullandı.
Rum Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü İsa Muslih de başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarında Müslüman ve Hristiyan Filistinlilerin uzun süredir var olduğunu teyit eden Osmanlı belgeleri nedeniyle gurur duyduğunu söyledi.
“Bu sergi ve bu belgelerle, Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden ABD Başkanı Donald Trump’a ‘kentin sahipleri biziz’ mesajı veriyoruz.” diyen Muslih, belgelerin ayrıca Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki hoşgörüyü de ortaya koyduğunu kaydetti.