Malezya, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi’ni “ilhak” etme planını şiddetle kınadı.
İsrail’in ilhak kararını onaylamasına ilişkin Malezya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in ilhak adımının, Filistin topraklarına yönelik aldığı kararlarda ve izlediği politikalarda tek taraflı davrandığını gösterdiği vurgulandı.
İsrail’in hukuka aykırı hareket ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Batı Şeria topraklarını ilhak etme planının, 12 Ağustos 1949’da Cenevre’de imzalanan Dördüncü Cenevre Sözleşmesi ve Norveç’in başkenti Oslo’da 20 Ağustos 1993 tarihinde sonuçlanan Oslo Anlaşması başta olmak üzere uluslararası kanunların ihlali olduğunun altı çizildi.
Filistin topraklarını işgal etme anlamına gelen ilhak planlarının İsrail’in bölgede barış ve istikrar istemediği yönündeki düşünceleri pekiştirdiğini belirten Malezya Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin ilhak edilmesinin, uluslararası yürütülen iki devletli çözüm seçeneğini ve barışı amaçlayan girişimleri akamete uğratacağını kaydetti.
Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada, kanunları ihlal eden ve akıl almaz suçlar işleyen İsrail kınanarak, “Malezya, Filistin halkının yanındadır.” ifadelerine yer verildi.
Aynı zamanda Malezya Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplum ve özellikle BM Güvenlik Konseyi’nden, İsrail’in planlarını uygulamasını engellemek için uluslararası barışı koruma sorumluluğunu yerine getirmesini ve ciddi önlemler almasını talep etti.
İsrail’in Siyonist Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’de 2 Mart’ta yapılan erken seçim öncesi Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi’ni “ilhak” vaadinde bulunmuştu.
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planını açıklamasının ardından söz konusu bölgelerin “ilhakı” için Batı Şeria’da haritalandırma sürecine başlamıştı.