Filistinli aktivistler, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’nin “ilhak” planını protesto etti.
Avrupa’ya yerleşerek işgal edilen vatanlarından uzakta yaşamak zorunda kalan Filistinliler ve Filistin davasına destek veren Avrupalı aktivistler, İsrail’in ilhak politikasına karşı Berlin’deki Amerikan Büyükelçilik binası önünde gösteri düzenledi.
Avrupa’daki Filistin Toplulukları Genel Birliği öncülüğünde Berlin’deki ABD Büyükelçiliğinin ek binası önünde toplanan Filistinliler, Tel Aviv rejiminin işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Filistin toprağı olan Ürdün Vadisi’ni “ilhak” planını protesto etmek için gösteri düzenledi.
Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ın hayata geçirmeyi planladıkları ilhak projesini kınayan göstericiler, İbranice, İngilizce ve Arapça “ırkçılığa ve ilhaka hayır” yazılı pankart ve afişler taşıdı.
Grup adına açıklama yapan Filistin Meclisi Başkanı Sair Haccu, Washington yönetiminin İsrail’in “ilhak” planına verdiği desteğe karşı olduklarını söyleyerek, Filistin halkının İsrail’in işgaline karşı tüm gücüyle mücadele edeceğinin altını çizdi.
Filistinli lider, Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim merkezlerinin her geçen gün genişletildiğini ve buralarda ikamet eden fanatik Yahudi yerleşimcilerin de Filistinlilere ait kaynakları kullandığını vurguladı.
Batı Şeria’daki Filistinlilerin ise kendi kaynaklarına ulaşamadığını ve her geçen gün daha da dar bir alana sıkıştırıldığını vurgulayan Filistin topluluğunun öncülerinden olan Haccu, “ABD’ye, İsrail’in işlediği suçlara verdiği desteği durdurması çağrısı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin “İsrail’in toprağı” olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin’e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin “ilhakı” için Batı Şeria’da haritalandırma sürecine başlamıştı