Binlerce İsrailli yerleşimcinin uyarılara rağmen işgal altındaki Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya saygısızlık ettiği ve işgal altındaki Batı Şeria’da artan İsrail saldırganlığının görüldüğü bir haftanın ardından, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ndeki Filistin direnişi “EL AKSA FIRTINASI OPERASYONU”nu başlattı.
Cumartesi sabahı başlayan operasyon, İsrail’i birçok cephede gafil avladı. Operasyon son 50 yılda eşi benzeri görülmedi.
Bu, Siyonist rejime son 50 yılın en büyük saldırısıydı. 1973 Yom Kippur Savaşı’nın işgalcilerine musallat oluyor. Mısır ve Suriye’den gelen güçlerin İsrail’i hazırlıksız yakalamasından 50 yıl ve bir gün sonra geldi.
İsraillilere göre, savaşlar hala 22 yerde gerçekleşiyordu.
Hamas’ın silahlı kanadı, kuşatma altındaki Gazze’den işgal altındaki topraklara 5 dakika içinde 000.20’den fazla roket atıldığını söyledi.
İsrail’in N12 News’i en az 100 İsraillinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail ambulans servisi, ölü sayısının artmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
Üst düzey bir Hamas lideri, grubun benzeri görülmemiş saldırı sırasında İsrail makamlarının tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmasına yetecek kadar İsrail askerini ele geçirdiğini söyledi.
Konseye göre, Gazze Şeridi’nin kuzeydoğusundaki bölgesel bir İsrail konseyinin başkanı bir çatışmada öldürüldü. İsrail Shaar Negev yerleşim konseyi yaptığı açıklamada, “Bölge konseyi başkanı Ofir Liebstein, [direnişle] ateş değişimi sırasında öldürüldü” dedi.
Roket bombaları İsrail yerleşimlerini ve diğer hassas bölgeleri vururken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na bağlı birimler İsrail yerleşimlerine ve askeri üslerine sızdı.
İsrail’in BM büyükelçisi, bir dizi farklı noktadan sızan savaşçıların “düzinelerce İsrailliyi öldürdüğünü” söyledi.
İsrail’in bilmediği şey, Gazze’den yerleşimlere kaç Filistinli direniş savaşçısının sızdığı.
Reuters’e göre, İsrail polis şefi, işgal altındaki güney topraklarında “21 aktif sahne” olduğunu ve sürpriz operasyonun kapsamını gösterdiğini söyledi.
İsrail Savaş Bakanı Yoav Gallant, “askerler her yerde düşmana karşı savaşıyor” dedi.
Sosyal medyada viral olan bir video, Gazze Şeridi’ni işgal altındaki Filistin topraklarından ayıran ayrım çitinin bir bölümünü, patlayıcı bir cihaz gibi görünen bir şeyden tamamen açık olarak gösteriyor.
Görüntüler, Gazze Şeridi’nden ayrılan ve işgal altındaki Filistin topraklarına modern tarihte ilk kez yerel sakinlerin destek ve kutlama tezahüratları arasında ciplerdeki Filistinli direniş savaşçılarını gösteriyor.
Gazze’de yaşayan birçok Filistinli için bu aynı zamanda büyükanne ve büyükbabalarının topraklarına adım atmaları için bir şanstı.
Sosyal medyada dolaşan diğer görüntüler, İsrail yerleşimlerinin sokaklarında çatışmaların yanı sıra kırsal kesimde dolaşan ciplerdeki silahlı adamları gösteriyor.
Hamas medyası, güçleri tarafından Gazze’ye getirilen İsrail askerlerinin cesetlerinin ve ciplerle bir İsrail kasabasını gezen Filistinli direniş savaşçılarının videolarını yayınladı.
Sosyal medyada viral olan en az bir video, Gazze Şeridi’ne geri götürülen ele geçirilmiş bir İsrail cipinin arkasında bir İsraillinin cesedini gösteriyor.
El Kassam Tugayları, Kibbutz yerleşiminin ve Refah’ın doğusundaki Kerem Şalom askeri bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.
Diğer görüntüler, Filistinlilerin İsrail askeri araçlarını ve İsrail tanklarını kontrol ettiğini ve ayrım çitinin yakınında yandığını gösteriyor. Filistinli bir adam, yanan bir İsrail askeri aracının önünde selfie çekerken görülüyor.
İsrailli itfaiyecilerin Aşkelon yerleşimindeki bir otoparka roket isabet ettikten sonra yangını söndürdüğü görüntüler, yayınlanan çeşitli benzer videolar arasında yer alıyor.
Sderot yerleşiminde İsrail birlikleri direniş savaşçılarıyla çatışmaya girdi. Bu seferki tüm savaşlarda, savaş hiçbir zaman kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin ötesine geçmedi.
İsrail ordusu, Gazze yakınlarındaki birçok İsrail yerleşiminde ve askeri üssünde direnişle çatışmaya girdiğini doğruladı ve Başbakan Benjamin Netanyahu misilleme sözü verdi.
İsrail medyasına göre, İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının işgal altındaki güney Filistin topraklarına sızdığı yerlerin hiçbirinin kontrolünü ele geçirmedi.
Haaretz gazetesi, yerleşimcilerin hala sığınaklarda olduğunu ve olay yerinde İsrail güvenlik güçleri veya sağlık personeli bulunmadığını bildirdi.
Gazze’deki Filistinliler sızmaya inanmadıklarını ifade ettiler. Gazzeli bir esnaf Reuters’a şunları söyledi: “Rüya gibi. Hala inanamıyorum” dedi.
Bu sadece Filistin direnişi için önemli bir hamle değil, aynı zamanda direniş liderlerinin savaşı işgal altındaki topraklara götüreceklerini söyleyen mesajlarını da yansıtıyor, bölgedeki birçok analist buna güldü ve bunun imkansız olduğunu ima etti.
Güneydeki Tel Aviv, Sde Boker, Arad ve Dimona’da bölge sakinleri tarafından patlamalar duyulduğu için kırmızı alarm uyarı sirenleri devreye girdi. İşgal altındaki Kudüs’te roket sirenleri ve ardından patlama sesleri duyuldu.
“İşgalin tüm suçlarına son vermeye karar verdik. Hesap sormadan öfkelenme zamanları sona erdi” dedi. “El Aksa Fırtınası Operasyonu’nu ilan ettik ve 20 dakikalık ilk saldırıda 5.000’den fazla roket ateşledik.”
Gazze merkezli Filistin İslami Cihad, Hamas’ın her yerdeki Filistinlileri savaşmaya çağırdığı için savaşçılarının operasyona katıldığını söyledi. Ayrıca Lübnan’daki direniş gruplarını İsrail’e karşı mücadeleye katılmaya çağırdı.
Filistin İslami Cihad’ın silahlı kanat sözcüsü Ebu Hamza, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Biz bu savaşın bir parçasıyız, savaşçılarımız zafer elde edilene kadar Kassam Tugayları’ndaki kardeşleriyle yan yana” dedi.
Lübnan Hizbullahı, Gazze’deki durumu yakından takip ettiğini ve “Filistin direnişinin liderliğiyle doğrudan temas halinde” olduğunu söyledi.
Hizbullah ayrıca operasyonun “İsrail’in devam eden işgaline kararlı bir yanıt ve İsrail ile normalleşmek isteyenlere bir mesaj” olduğunu söyledi.
Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye, “Gazze’den başlayan bu fırtına Batı Şeria’ya, ülke dışına, halkımızın ve milletimizin bulunduğu her yere yayılacak” uyarısında bulundu.
Haniye, operasyonu tarihi ve destansı olarak nitelendirerek, başlamasının ana nedeninin “Siyonistlerin son günlerde zirveye ulaşan Mescid-i Aksa’daki canice saldırısı” olduğunu söyledi.
İsrail’in birçok suikast girişiminden kurtulan ve misilleme operasyonunun başladığını duyuran en üst düzey Hamas askeri komutanı Muhammed Daif, “Bu, dünyadaki son işgali sona erdirmek için en büyük savaşın günüdür” dedi.
Filistin direniş güçlerinin havaalanları ve askeri tesisler de dahil olmak üzere çok sayıda İsrail hedefini vurduğunu söyledi.
“Bugün, milletimizin ve dürüst savaşçıların gazabı kaynıyor. Bu, düşmanın zamanının sona erdiğini anlamasını sağlama gününüzdür” dedi.
El Cezire’ye konuşan Hamas sözcüsü Halid Kadomi, grubun askeri operasyonunun, Filistinlilerin on yıllardır karşı karşıya kaldığı tüm zulümlere ve ayrıca İslam’ın üçüncü en kutsal yeri olan El Aksa Camii’nde İsraillilere yapılan saygısızlığa yanıt olduğunu söyledi.
“Uluslararası toplumun Gazze’de, Filistin halkına, Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlarımıza yönelik vahşeti durdurmasını istiyoruz. Bütün bunlar bu savaşın başlamasının arkasındaki nedendir” dedi.
Hamas’ın İsrail askerlerini ve yerleşimcileri rehin alıp almadığı sorusuna Kadomi, “Onlar rehine değil. Onlar savaş esiri.”
İsrailli yerleşimcilerin de işgalci olduğunu ve uluslararası hukuka göre işgalci olduklarını vurguladı.
“Yani bugünkü durum işgalcilere karşı bir savaş” dedi.
İsrail “savaşta” olduğunu söylüyor ve Gazze Şeridi’ni bombalamaya başladı ve Gazze’deki bir hastanede çok sayıda ölü ve yaralı Filistinlinin ortaya çıktığına dair raporlar ortaya çıktı.
Tarih, rejimin bu bombardımanlarının çoğunlukla kadın ve çocukları çok büyük ölçekte öldürdüğünü kanıtlamıştır.
Eleştirmenler daha önce İsrail’i bu savaş suçu taktiklerini direnişe ateşi durdurması için baskı yapmak için kullanmakla suçlamıştı.
Kesin olan şu ki, Cumartesi günü ortaya çıkan olaylar oyunun kurallarını değiştiriyor.
Katar Üniversitesi’nde profesör olan Mahjoob Zweiri, son birkaç saatin (Cumartesi günü) yaşananların “bölge siyaseti için oyunun kurallarını değiştirdiğini” söyledi.
“Direniş hareketi ilk kez işgalcilere ve orduya karşı tepki göstermeye karar verdi … Bence İsrail tarafı şu anda imajını ele almakta gerçek bir zorlukla karşı karşıya.
Hamas’ın bölgesel ve uluslararası aktörlerle oluşturduğu anlatı da ilginç” dedi.