Rusya merkezli Nezavisimaya Karita Gazetesi, Yemen’de devam eden Suud rejiminin işgaline değinerek; 2015 yılında başlayan işgalin, Yemen’de büyük insani kayıplara neden olduğunu belirterek Yemen krizinin uzun bir süre daha devam edeceğine işaret etti.
İsrail rejimine ait Haaretz gazetesi Suud rejiminin Yemen’de harcadığı maddi tutarın aylık 5 milyar dolardan fazla olduğunu belirtirken, bu harcamalardan sadece Suud rejiminin değil tüm dünya ekonomisinin olumsuz anlamda etkilenebileceğini vurgulamakta.
Suud Rejimi farklı ülkelerden kiraladığı paralı askerler ile Yemen işgalini sürdürürken Siyonist İsrail Rejimi de Yemen işgalini başlatan Arap koalisyonuna katılabileceğini duyurmuştu.
Bu bağlamda İsrail rejiminin Başbakanı Binyamin Netanyahu askeri ziyareti sırasında İsrail güçlerinin Bab’ül Mendep Boğazındaki muhasarayı kırmak için Arap koalisyonunun operasyonlarına katılacağını açıklamıştı.
Buna karşılık Tahran yönetimi söz konusu boğazı kapatmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ve Ensarullah’tan böyle bir istekte bulunmadıklarını birçok kez açıklamıştı. Elbette Amerika’nın bölgedeki müttefiklerini İran ile askeri bir çatışmaya tahrik ettiği bir gerçek. Amerikan yönetimi için öncelikli olan dünya pazarının istikrarı değil İran’ın yok edilmesidir.
Şüphesiz Washington’un Riyad yönetimine tanıdığı imtiyaz Yemen’de yüzlerce masum sivilin öldürülmesine neden olmuş durumda. Hali hazırda Suud Rejimi Yemen’de hala başarısız olduğu için büyük bir öfke krizine girmiş görülüyor.
Hint okyanusundaki deniz ticareti için hayati önem taşıyan boğazlar üzerinden yaşanan tartışmalarda İran, Amerika’nın kendisine yönelik yaptırımlara aynı şekilde devam etmesi halinde Hürmüz Boğazını kapatacağı uyarısında bulunmuştu.
Hürmüz Boğazı veya Bab’ül Mendep Boğazlarının olası bir durumda kapatılması şüphesiz dünya petrol ticaretini doğrudan etkileyecektir. Hürmüz Boğazı %30’luk petrol ticaret hacmine sahipken Bab’ül Mendep Boğaz’ı %15’lik bir hacme sahip.