İSRAİL, 2014 Savaşında 1200 HAYALİ Hedefe Saldırdı!

Siyonist işgal rejiminde yayınlanan gazeteler, işgal ordusunun 2014 yılında Gazze’ye karşı başlattığı savaşta, karşı tarafı ateşkese zorlamak için boş ve hayali hedeflere 1200 hava saldırısı düzenlediğini yazdılar.

Yediot Ahranot gazetesi yayınladığı ve oldukça hassas askeri bilgiler içerdiğini iddia ettiği raporda işgal ordusunun 2014 yılında Gazze’ye karşı başlattığı savaşta girdiği bataklığı ve yaşadığı başarısızlığı masaya yatırdı.

Siyonist işgal ordusu 2014 yılında Gazze’ye karşı başlattığı ve 52 gün süren savaşta 2200’den fazla Filistinliyi şehit etti ve binlerce kişiyi de yaraladı. On binlerce binayı yerle bir eden işgal güçleri sivillere yönelik katliamlar yaptı.

Siyonist işgal güçlerine kahramanca karşı koyan Filistin direniş güçleri işgal güçlerine ağır kayıplar verdirdiler. Onlarca etkili operasyon yaptılar ve işgal altındaki topraklardaki Siyonist yerleşim birimlerine binlerce füze attılar.

Yediot Ahranot gazetesi işgal rejimi eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan’a dayandırarak verdiği bilgide, Golan’ın Eylül 2018’de işgal ordusuna sunduğu raporda “savaş süresini kısaltmak için ordu yoğun çaba harcadı. Başarısızlık ve moral bozukluğu Gazze’de boş hedeflere saldırmaya götürdü” değerlendirmesini yaptığını yazdı.

Gazete, Golan’ın sunduğu rapordan aldığı pasajlardan birinde Siyonist yetkilinin Gazze’deki kara harekâtına işaretle “Geniş çaplı bir kara harekâtı başlatmadan Gazze’deki füze tehdidine son vermek mümkün değildi” dediğini aktardı.

Gazete yayınladığı yazıda ayrıca, “Rapor yaklaşık bir ay önce başta İsrail eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot ve yardımcısı Eyal Zamir ve yeni Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi gibi üst düzey komutanlar olmak üzere, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve başka siyasi liderlere takdim edildi” ifadelerini kullandı.

Golan, sunduğu değerlendirme raporunda işgal ordusuyla ilgili şu önemli değerlendirmeyi yapıyor: “İsrail ordu komutanlığının sorunu, bilinç sorunudur. Ordu, piyade silahını önemsemiyor. Savaşta silahının sadece hava silahı olduğu mesajını verdi. Ancak bu durum felaketin habercisidir. Çünkü bu anlayış piyade silahını küçük düşürüyor, alt rütbedeki subayların da moralini bozuyor.”

Gazete bu söz ve suçlamaların böylesine üst düzey bir subaydan gelmesinin ciddi riskler taşıdığına ve tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, Golan’ın acı da olsa gerçekleri söylediğini, onun ortaya koyduğu bu tutum ve duruşun kariyerini tehlikeye soktuğunu ve kendisini ordu komutanlığı koltuğuna oturma yarışından uzaklaştırdığını ifade etti.

Gazete raporun ve raporda değinilen konuların kapalı odalarda yapılan görüşmelerde ele alındığını ve kendisinin bile buna yorum yapmadığını kaydetti.

Piyade faktörünün ihmal edilmesine değinen Golan “Ordu komutanları artık eskisi gibi piyade güçlerini önemsemiyor ve onlara yatırım yapmanın faydasız olduğunu düşünüyorlar. Ordudaki bu yöneliş, askerlerin maneviyatını etkiliyor. Savaşların bitirilmesinde piyadeyi kullanmak zorunda olmadığı ve savaşta durumu bitiren bir güç durumunda olmadığı mesajını veriyor” diyor.

Golan hazırladığı raporda ayrıca “Son savaşta kara birliklerinin Gazze’ye girme korkusunun nedeni budur. Hava kuvvetleri iç cepheye yönelik atılan binlerce füzeyi durdurmaktan aciz kaldığından ve kara gücü de düşman topraklarına girmediğinden iç cephenin alacağı darbeler dayanılmaz noktada olacaktı. Halkın durumu da çok tehlikeli bir noktaya gelecek. 1973 yılında yapılan savaş bununla kıyaslandığında eğlence ve piknik sayılacak” değerlendirmesini yapıyor.

Gazeteye göre, Golan’ın yaptığı açıklamaların tehlikesi zamanlamasındadır. Zira bu açıklamalar savaştan önce yapılmadı. Çünkü ordu tatbikat ve eğitim noksanlığından şikâyet ediyor. Asıl sorun, bu açıklamaların piyade ve kara güçlerinin var olan bütçeye ek iki milyara varan yeni bir bütçeyle desteklenmesiyle ilgili planın hayata geçirildiği bir süreçte yapılmasıdır.

Golan, raporunda İsrail ordusunun 52 gün süren savaşı durdurmayı başaramamasının doğurduğu baskıları hafifletmek için 1200 boş hedefe hava saldırısı düzenlediğini ve bunun sonucunda milyonlarca Şikellik zarar ortaya çıktığını, bunca saldırıya rağmen bir şey elde edilemediğini savunuyor.

Golan devam ediyor: “O günlerde ordunun kalıcı olmamak şartıyla Gazze’ye girme planı vardı. Bunun için de eğitim almıştı. Ancak komutanların piyade askerlerine güvensizlikleri ve kara harekâtının doğurabileceği kayıplar korkusu kara harekâtını engelledi. Bu mesaj, telafisi mümkün olmayan zararlar doğurdu. Çünkü alt seviyedeki subayların kendilerine güvenlerini sarstı, zafer kazanma gücüne sahip olma umutlarını yok etti.”

Hâlâ işgal ordusunun ihtiyat güçleri bünyesinde görevini sürdüren Golan, 2017 yılında yapılan gizli toplantıda şunları ifade etmiş: “Piyade silahı çok kötü bir durumda. Piyade komutanı üstüne düşeni yapmıyor. Ne yetkileri var ne de sorumluluğu. Piyade askerlerinin savaşma kabiliyetleri ve güçleri konusunda ciddi problemler var. Başka açılardan güçlendiler, istihbaratı desteklediler, ancak piyade silahını tümden unuttular. Orduda, gelecek savaşlarda piyade askerlerini kullanmama düşüncesi var. Onlar bu gücü nasıl kullanmayacaklarını düşünüyorlar. Neticede piyadedeki askerler gerektiği gibi hazırlanamıyorlar.”

Gazetenin sızdırdığı bilgiler üzerine açıklama yapan işgal ordusu, Golan’a nispet edilen sözlerin dakik olmadığını, bazılarının bağlamından koparıldığını, konunun ve açıklamaların gizli olduğunu dolayısıyla bunları kamuoyu önünde tartışmanın mümkün olmadığını ifade etti. 

İlgili Haberler

Hizbullah Saldırılarında İsrail’de 8800 Bina-Yapı Yıkıldı

Siyonist Başkan: Hizbullah Ekonomimizi Çökertiyor

Siyonistler, Filistinlilere İşkenceyi Eğlence Olarak Görüyor