Birleşmiş Milletler, Filistin’in işgal sebebiyle 2000 ve 2017 yılları arasında uğradığı kaybın 47,7 milyar dolar civarında olduğunu ve her yıl ortalama 2,5 milyar dolar kaybettiğini bildirdi.
Filistinli ekonomi uzmanları, Batı Yaka’nın Ramallah kentindeki Filistin Ekonomik Politikalar Araştırma Enstitüsü (MAS)’ta düzenlenen toplantıda konuştu.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan raporda, Filistin’in söz konusu dönemde işgal sebebiyle kamu gelirlerindeki kaybının faizleriyle birlikte 28,2 milyar dolar ve Filistin Yönetimi bütçesindeki kaçağın miktarının da 6,6 milyar dolar olduğu ifade edildi.
Raporda, bütün bu kayıpların toplamının Filistin hükümetinin bütçesindeki 17,7 milyar dolarlık açığın üç katı olduğuna dikkat çekildi.
Raporda ayrıca, 47 milyar doların Filistin ekonomisinde makul bir şekilde değerlendirilmesi halinde 18 yıl boyunca iki milyon iş fırsatı oluşturacağı belirtildi.
Filistin Yönetimi’nin raporda dile getirilen kayıplarının İsrail ve Filistin Yönetimi arasında 1994 yılında imzalanan ve taraflar arasındaki ekonomik ilişkileri düzenleyen Paris Protokolü’nden kaynaklandığı ifade edildi.
Filistin Yönetimi’nin birçok mali kriz yaşadığı, son olarak işgal rejiminin vergi gelirlerinde yaptığı kesintideki anlaşmazlık sebebiyle aylarca memurların maaşlarını tam olarak ödeyemediği bildirildi.