İran Yargısı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ni abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki İsrail vahşeti hakkında acil bir toplantı yapmaya çağırdı ve Tel Aviv rejimine karşı bir çözüm çağrısında bulundu.
Salı günü düzenlenen basın toplantısında konuşan İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da işlediği suçların “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü de dahil olmak üzere birçok uluslararası belgeye göre savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar” olarak tanımlandığını söyledi.
Bu bağlamda, Tahran’ın BM Genel Sekreteri’ne, İnsan Hakları Konseyi Başkanı’na ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne İsrail’in Gazze’deki suçları ve İsrail karşıtı bir karar hakkında bir toplantı çağrısında bulunan bir mektup gönderdiğini belirtti.
İran İnsan Hakları Yüksek Konseyi Sekreteri ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Yargı Erki Başkanvekili Kazem Garibabadi tarafından gönderilen mektupta, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu’na İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçları durdurma ve sorumlulardan hesap sorma çağrısında bulunuldu.
Setayeshi, “tüm ulusların [İsrail’in] savaş suçlularının yargılanmasını talep ettiğini” vurgulayarak, İsrailli liderlerin “ülkelerin bağımsız hukuk sistemleri tarafından yargılanması gerektiğini” de sözlerine ekledi.
Sözcü, Tel Aviv’in çöküşünün yaklaştığını kabul ettiği için suçlarını yoğunlaştırdığını belirtti.
“Siyonist rejim etnik temizlik yaptı ve birkaç gün daha hayatta kalabilmek için çocukları öldürdü” dedi.
Ancak Setayeshi, İsrail rejiminin “eninde sonunda bu girdabın içine batacağını” vurguladı.
Ayrıca, insan hakları savunucusu olduğunu iddia eden bazı Batılı ülkelere de ateş püskürerek, Gazze’ye yönelik saldırganlığında İsrail’e verdikleri desteğin ikiyüzlülüklerini ve çifte standartlarını ortaya çıkardığını belirtti.
İsrail, Filistin direniş hareketi Hamas’ın, İsrail rejiminin Filistinlilere karşı on yıllardır süren kan dökme ve yıkım kampanyasına yanıt olarak işgalci varlığa karşı sürpriz El Aksa Fırtınası Operasyonu’nu başlatmasının ardından 7 Ekim’de Gazze’ye savaş açtı.
İsrail saldırısının başlamasından bu yana 5.000’den fazla Filistinli öldürüldü.
Tel Aviv ayrıca Gazze’ye su, gıda ve elektriği keserek kıyı şeridini insani bir krize sürükledi.
Rejim ayrıca Gazze’nin kuzeyindeki 1,1 milyon kişiye tahliye ve kıyı şeridinin güneyine taşınma emri verdi.
Ancak güneye bomba yağdırmaya devam etti ve çok sayıda Filistinliyi öldürdü.
Birleşmiş Milletler, Gazze’deki Filistinlilerin yaklaşık yarısının evsiz kaldığını, hala kuşatma altındaki yerleşim bölgesinde mahsur kaldığını söylüyor.
Dünya örgütünün insan hakları ofisi, İsrail’in Gazze’yi tamamen abluka altına almasının, tahliye emriyle birleştiğinde, sivillerin zorla nakledilmesi anlamına gelebileceğini ve uluslararası hukuku ihlal edebileceğini söylüyor.