Geçen yıl (Mayıs 2021) Ramazan ayında Siyonist işgal güçlerinin vahşi saldırılarıyla yerle bir olan Gazze’de insanlar (hâlâ) yıkılan evlerin, camilerin, okulların, hastane ve kuruluşların enkazını kaldırmakla meşgul olurken, farklı kurum ve kuruluşlarla sivil toplum kuruluşları imar planlarını hayata geçirmekle uğraşırken, savaşta evleri yıkılan mazlum Gazze halkı yine evlerine kavuşma ve burada yaşama hayalini kurarken Siyonist işgal güçleri 5 Ağustos 2022 tarihinde tekrar saldırdı. Saldırılarda yeni katliamlar ve yıkımlar gerçekleştirdi.
Daha önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırılarda da işgalciler vahşi yüzlerini bir kez daha gösterdi. Dağ, taş, insan, ev ve kurum demeden her yere saldırdılar. Bu saldırılarla Gazze yeniden geriye götürüldü. Saldırıların durmasıyla Gazze yaralarını sarmaya, hasta ve şehitlerini saymaya, görülen zararı tespit etmeye başladı. Önceki saldırıların enkazı tam olarak daha kaldırılmadan ve insanlar rahat bir nefes almadan Gazze yeniden saldırıya uğradı. Bombalarla sarsıldı. Birçok ailenin evi başlarına yıkıldı.
56 saat süren bu savaşta Siyonist işgal güçleri kasıtlı olarak Gazze’yi yoğun saldırıların altında tuttu. Belli noktaları özellikle vurdular. Bu saldırılar evlerde, altyapı ve binalarda büyük hasarlar oluşturdu.
Bu saldırılar olurken Gazze daha 2021 yılındaki savaşın enkazını tamamıyla kaldırmamıştı. İmar sözü verenler işi ağırdan almış ve gereken yardımı zamanında göndermedikleri için Gazze imarı bitmemişti. Geçen yılki Kudüs Savaşı yıkıntılarından önce 2014 yılındaki savaşın sebep olduğu yıkım bile henüz telafi edilmemişti. Evleri tamamen veya kısmen yıkılan vatandaşlar evlerinin yeniden imar edilmesini veya onarılmasını bekliyorlar. Yardım sözü verenlerin yardımları maalesef henüz Gazze’ye ulaşmamıştır.
Gazze’deki İmar ve İskân Bakanlığı’na bağlı İmar Dosyası Sorumlusu Mahmud Abud yaptığı açıklamada geçen yıl (2021) meydana gelen savaşta 1700 yerleşim biriminin tamamıyla 60 bin evin ise kısmen yıkıldığını söyledi.
Abud “50 bin evin tamiri yapılırken hâlâ 10 bin evin tamire ihtiyacı var. Tamamıyla yıkılan 500 ev UNRWA tarafından, 400 ev ise Katar’ın yaptığı bağışla yeniden inşa edildi.” dedi.
Apartman daireleri olarak tamamıyla yıkılan yaklaşık 450 ev ise hâlâ yıkık halde olduğunu ve yardım sözü verenlerin yardımlarını beklediğini hatırlatan Abud, bunlardan sadece Cela Apartmanı’nın Katar’ın fonuyla yeniden yapıldığını ifade etti.
Abud devamla şu bilgileri verdi: “Daha önceki savaşlarda yıkılan 1300 ev hâlâ enkaz halindedir. Bunların da yeniden inşa edilmeleri gerekiyor. Tamamen yıkılan evler için 100 milyon dolar, yine cüzi olarak yıkılan ve hasar görenlerin onarımı için de 100 milyon dolara ihtiyaç var.”
Yıkılan kule ve apartmanların yeniden inşası için Kuveyt’in söz verdiğini, ancak şimdiye kadar henüz bir yardımın ulaşmadığını belirten Amud, Mısır’ın bazı apartmanları yeniden inşa etmeyi ve kimi alt yapılarını düzene sokmayı üstlendiğini kaydetti.
Son savaşın bıraktığı ağır tahribata ve yıkıma da değinen Amud şu bilgiyi verdi:
“İlk değerlendirme ve belirlemelere göre savaşın Gazze’ye faturası 3 milyar dolar civarındadır. Bakanlık ekipleri 2000 evin cüzi, 22 binanın ise tamamıyla yıkıldığını, 78’inin cüzi ama oturulamayacak düzeyde olduğunu tespit etti. Son saldırılarda 100 aile evsiz kaldı.”
“Bakanlığın yardım etmek için evlerini bırakıp Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) veya yerel kurum ve kuruluşlara sığınanları tespit etmiş ve yardımları dağıtmaya başlamıştır.”
Siyonist işgal güçleri 5 Ağustos’ta Gazze’ye saldırdı. Üç gün süren saldırılarda 17’si çocuk, 4’ü yaşlı olmak üzere 49 kişi şehit olurken 360 kişi de yaralandı.