İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan raporun bir bölümünde şu ifadeler yer aldı:
– Son 25 yılda İsrail, Gazze Şeridine yapılan ziyaretleri ve bu bölgeden çıkışları giderek zorlaştırdı. Bu kısıtlamalar insan hakları aktivistlerinin insan hakları ve uluslararası kuralların ihlal edilip edilmediğine yönelik raporlar hazırlaması olmak üzere neredeyse Gazze’deki yaşamın bütün alanlarında olumsuz etkiler bıraktı.
– İsrail Gazze topraklarının hava ve deniz sahasını kontrolünde bulunduruyor ve yaklaşık yirmi yıldır Gazze’de bir havaalanı ya da limanın faaliyetine engel oluyor ve bu durum Gazze’deki Filistinlilerin yolculuk yapmak için yabancı limanlara bağlanmasına neden oluyor. Aynı zamanda İsrail Gazze ve Batı Şeria arasındaki bütün ziyaretleri ve yer değişimlerini de sınırlamaktadır.
– Mısır Gazze ile olan sınır kapısı olan Refah Kapısını kapalı bir şekilde tutmaya devam ediyor ve özellikle 2013 yılından itibaren, her ne kadar haftada bir kez açsa da birkaç bin kişiyi kapsayan çok az sayıda kişinin geçişine izin veriyor.
– Mısır son yıllarda insan hakları alanındaki yabancı uyruklu aktivistlerin Gazze’ye gidebilmek içi Refah Kapısından geçişine izin vermiyor ve Filistinli insan hakları aktivistlerinin geçişi konusunda da fazlasıyla sınırlamalar uyguluyor.
– Mısır, Gazze ile olan sınırını Filistinlilerin yaşam şartlarına ve haklarına kapatmasının bölge sakinleri için sonuçlarını dikkate almalıdır.
– Gazze’deki Hamas yetkililerinin Gazze’deki insan hakları savunucularını koruma konusunda uygun eylemleri bulunmamaktadır ve bazı durumlarda onlar Hamas’ı eleştiren Filistinlileri tutuklamakta ve eziyet etmektedir.
-İnsan Hakları İzleme Örgütü Uluslararası Adalet Mahkemesine (Lahey) 2014 yılı ocak ayından itibaren Filistin’de yaşanan muhtemel bütün suçların karşısında sorumluluk göstererek Filistin’in durumu hakkında resmi bir araştırma yapmasını tavsiye etmektedir.