HAMAS: Ne Zaman – Kim – Nasıl Kurdu?

Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS, halihazırda Siyonist İsrail’e karşı yapılan mücadelede, kapsam ve popülerlik olarak eden en önde gelen harekettir.

Hamas Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Arapça Harakat al-Muqawama al-Islamiya (İslami Direniş Hareketi) kelimelerinin ilk harflerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur.

“Hamas” aynı zamanda Arapça’da “hamiyet” anlamına gelmektedir. Türkçede karşılığı ise; insanın yurdunu, ulusunu, ailesini koruma çabasıdir.

Hamas’ı Kim Kurdu?

Hamas, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Mısır’da Hasan El-Benna tarafından kurulan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri tarafından bir oluşum olarak kuruldu. Ancak kamuoyunda kurucu lider olarak Şehit Şeyh Ahmed Yasin bilinmektedir.

Ancak Hamas hareketi, direniş-duruş-siyaset olarak Müslüman Kardeşler zemininden gelse de tamamen bağımsız bir siyaset izleme yoluna gitti.

Hamas hareketini, kurucu liderler 14 Aralık 1987 tarihinde duyurdu. Askeri gücündeki artıştan sonra hareket, 1992’de İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı oluşturdu.

Hamas Ne Zaman Popüler Oldu?

Hamas, 2006’da Filistin meclis seçimlerinde aldığı oylarla iktidara gelmiş ve İsmail Heniyye başkanlığında hükümeti kurmuştu.

Fetih hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas’la paylaşmak zorunda kaldı. Fetih’in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail de seçim sonuçlarını tanımadı.

Gazze’de Hamas Dönemi

Hamas’ın 2006’daki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze’ye abluka uygulamaya başlayan işgalci İsrail, gıda ve inşaat malzemelerinin girişine de kısıtlama getirdi.

İşgalci İsrail’in, Gazze’ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen aralıksız devam ediyor.

Hamas’ın Amacı Nedir?

Hamas hareketi, Siyonist Rejimin varlığına ve işgale tamamen karşıt bir duruşu merkez alarak, İslam Alemi içinde vahdet anlayışıyla hareket etmektedir.

Hamas’ın temel amacı ise Filistin topraklarını özgürleştirmek, Filistinli esirleri kurtarmak ve Filistinli mültecilerin ülkelerine dönmelerini sağlamaktır.

Hamas hareketi özellikle Gazze’de her yıl 14 Aralık’ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

İlgili Haberler

Kudüs’ün Kılıcı Savaşı Nedir – Hakkında Bilgi?

Burak Ayaklanması Nedir – Hakkında Bilgi?

Filistin ve Araplar Yahudilere Toprak Sattı Mı?