Filistin Sağlık Bakanlığı, işgal rejiminin 12 yıldır uyguladığı abluka sebebiyle yüzde 52’ye ulaşan ilaç yokluğunun Gazze Şeridi’ndeki hastaların yarısını ilaçsız bıraktığı uyarısında bulundu.
Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El-Kudra, Filistiniyyat Müessesesi’nin Gazze kentinde düzenlediği toplantıya katıldı.
Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile medya temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan El-Kudra, hastanelerdeki ilaçların ve tıbbi malzemelerin yüzde 52’sinin tükendiğini, bunun daha önce görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.
Krizin sağlık hizmetlerinin hayati alanlarına kadar ulaştığına dikkat çeken El-Kudra, ilaç olarak kullanılan Gazze Şeridi hastanelerinde yatan 50 bebeğin ihtiyacı olan bebek sütü ve vitaminlerden 14 tanesinin tükendiğini açıkladı.
El-Kudra, “Bunlar sadece gelip geçici rakamlar veya anlatılan hikayeler değil. Çocuklarımız bedelini çok ağır bir şekilde ödüyorlar. Tedavi olmak için hastaneye gittiklerinde ilaç bulamıyorlar” dedi.
Gazze Şeridi’nde 2018 yılında 56 hasta gerekli ilaçlar bulunmadığı ve işgal güçleri Gazze Şeridi dışındaki hastanelerde tedavi olmalarına izin vermediği için hayatını kaybetti.
El-Kudra, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na bu yılın ilk yarısında ilaç masrafları için 20 milyon dolar yerine sadece 10 milyon dolar ulaştığını belirterek, “Yılbaşından bu yana resmi veya yardım olarak ancak çok az bir miktarda ilaç Gazze’ye ulaştı” dedi.