Filistin yönetiminin Gazze’deki sınır kapılarını teslim almadan önce 2017 yılında 19,5 milyon dolar olan bölge gelirleri 2018 yılında 13,9 milyon dolara düştü.
Gazze’de Maliye Bakan Yardımcısı Avni el-Başa, Hamas’ın sınır kapılarını Filistin yönetimine teslim ettiği Kasım 2017’den sonra Gazze’nin gelirlerinin düşmeye başladığını belirtti.
Filistin yönetiminin Gazze’deki sınır kapılarını teslim almadan önce 2017 yılında 19,5 milyon dolar olan bölge gelirlerinin 2018 yılında 13,9 milyon dolara düştüğünü kaydeden Başa, Gazze’nin geçen yıl ekonomik sorunlarla boğuştuğunu ve bu durumun her geçen gün daha da derinleştiğini ve ekonomik çöküşün en önemli nedenleri arasında İsrail işgali ve Gazze’ye uygulanan ağır ablukanın olduğunu söyledi.
Başa, 2017 yılından sonra Gazze’ye uygulanan ablukanın, hem İsrail güçleri hem de Filistin yönetimi tarafından uygulanan çifte ablukaya dönüştüğüne dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Filistin yönetimi, Gazze’ye verilen elektrik için İsrail’e yaptığı ödemeleri durdurması gibi Gazze ekonomisini olumsuz etkileyecek bir takım mali yaptırımlar uyguladı. Bu durum fabrika ve şirketleri olumsuz etkiledi. Fabrikaların günlük çalışma saati, faturaların ödenmemesi nedeniyle 4 saate düşürüldü. Neticesinde fabrikalarda çalışma durdu, çok sayıda işçi çıkartıldı.” dedi.
Gazzeli tüccarların İsrail’in Aşdod limanında ödediği verginin yanı sıra Filistin yönetiminin, Kasım 2017’de sınır kapılarını teslim almasının ardından Gazze’ye giren ürünlere uygulanan gümrük vergilerinde artışa gitmesinin, tüccarları zor durumda bıraktığına işaret eden Başa, Filistin yönetiminin, Gazze’deki maaş kesintileri ve binlerce kişiyi kapsayan zorunlu erken emeklilik kararının da bölgedeki likiditeyi, ekonomiyi ve vatandaşların alım gücünü büyük ölçüde etkilediğini dile getirdi.