Bölgedeki Arap şeyhlerinin provokasyonlarına değinen Arap Dünyasının önde gelen analistlerinden Abdel Bari Atvan, “Sizin provokasyonlarınızın masrafını neden vatandaşlarınız ödemeli” ifadesinde bulundu.
Arap dünyasının önde gelen gazeteci ve analistlerinden olan Abdel Bari Atvan, bölgedeki gerici Arap liderlerin provokasyonlarına atıfta bulunarak şunları söyledi: ‘Provokasyonlarınızın bedelini neden halk ödemeli? İnsanlar, neden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın savaşın maliyetini karşılamak için seyahat gemisini satmadığını soruyor?
İnsanlar, Arap liderlerin savaşın maliyetini karşılamak için neden Avrupa’daki gemi ve saraylarını satmadıklarını soruyorlar? Bunlar gerçekten sorulan ancak cevaplanmayan sorulardır. İnsanlar, Arap liderlerin yatırım yapmaya devam ederken savaşın maliyetini neden halkın ödemesi gerektiğini söylüyorlar?
Savaşlarınızı nasıl finanse etmeyi planlıyorsunuz? Suudi Arabistan’ın döviz rezervleri azalıyorsa, bu ülke devamında savaşları için maliyeti nasıl temin edecek?
BAE’nin ekonomik durumunun Suudi Arabistan’dan daha iyi olmadığına dair güvenilir bilgilerim var, çünkü Abu Dabi de giderlerinin çoğunu azalttı. Devlet harcamaları, maaşlar ve ikramiyeler % 50 azaltıldı. Bunun sebebi nedir? Çünkü Arap liderler, kendilerinin ateşledikleri savaşları finanse etmeyi düşünüyorlar ve bu talihsiz bir durumdur.’
Atvan, Arap liderlere hitaben şu ifadelerde bulundu: ‘Böyle bir ekonomik durumla karşı karşıyasınız ve hala Suriye’de savaşıyorsunuz, Libya’da savaşıyorsunuz, Yemen’de savaşıyorsunuz. Tüm bu savaşlar için nasıl ödeme yapıyorsunuz? Temel olarak, soru şu, bu savaşlara neden başladınız?
Cevap açıktır; Paranız yok ve savaşlarınız için para ödemek zorunda olan vatandaşlarınızdır. Bu arada, uluslararası örgütlere göre Arap ülkelerindeki gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 20 ila 40’a ulaştı. Bugün gerçek şu ki, Körfez ülkelerindeki birçok genç işsiz ve Uluslararası Para Fonu bile 2034’ün gelişiyle Körfez ülkelerinin iflas tehlikesi içinde olacağı konusunda uyardı.
Koronanın neden olduğu ekonomik koşullar nedeniyle, Fars Körfezi’ne komşu ülkelerin iflas tarihinin daha erken, yani 2026 veya 2027’de geleceği anlaşılıyor. Çünkü Uluslararası Para Fonu, Fars Körfezi ülkelerinin korona salgını öncesinde olası iflasları hakkında bir rapor yayınladı.
Her halükârda, açık olan şu ki, başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerinin ekonomik durumu hiç de iyi değil. Suudi Arabistan’da KDV’yi üçe katlama yasasının uygulanmasından önce, bu ülkenin halkının yeni vergi yasasının uygulanmasından önce alımlarını yapmak için mağazalara ve alışveriş merkezlerine koştuğunu gördüm.’
Abdel Bari Atvan yine Arap liderlerine hitaben şunları söyledi: ‘İlişkileri normalleştirmek sizi korumaz, aksine halkın size karşı ayaklanmasına neden olur. İlişkileri normalleştirmek evinizi yok eder. İsrail’in sizin için bir yük olduğunu bilin.’