Filistin Toprak Günü Etkinlikleri İçin Hazırlıklar Başladı

48 Filistinlileri İşleri İzleme Yüksek Komitesi, Siyonist İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen 30 Mart Toprak Günü’nün 45. yıldönümü münasebetiyle 1948 Toprakları’nda 3 merkezi mitingin düzenleneceğini duyurdu.

Söz konusu miting kararı, 48 Filistinlileri Yüksek Komitesi’nin himayesinde Arrabe beldesinde düzenlenen ve 300 bin Filistinlinin yaşadığı ve Ummu’l-Fahm ile Kefr Kasım gibi büyük şehirleri de kapsayan El-Muselles bölgesine bağlı belediye yetkililerinin iştirak ettiği toplantıda alındı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Bereke, toplum olarak çok zor günlerden geçtiklerini anımsatarak, Toprak Günü kapsamında tertip edilecek etkinlik ve mitinglerin Filistin ulusal uzlaşısının sağlanmasına ve olumlu bir atmosferin oluşturulmasına vesile olmasını temenni ettiğini vurguladı.

Açıklamasında Bereke, zulme karşı başkaldıran Filistinlilerin sesini soluğunu kesmek üzere harekete geçen İsrail ordusunun, tanklar eşliğinde Filistin köylerine yönelik başlattığı işgal operasyonunda Arrabe beldesine girerek mazlumları soykırımdan geçirmek istediğini belirtti.

Ayrıca Bereke, 29 Mart 1976 tarihinde Arrabe’de Yasin Hayr isimli bir vatandaşın işgal güçleri tarafından şehit edilmesiyle birlikte Filistin’in o dönem için ilk şehidini verdiğini ifade ederek, “Arrabe, tarih boyunca Filistin halkımızın girdiği tüm savaşlarda şehitler vermiştir.” dedi.

Toprak Günü’nün Filistinliler için paha biçilemez manalar taşıdığına işaret eden Bereke, böyle bir günde bütün Filistinlilerin aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakarak ittifak şemsiyesi altında birleşmesi gerektiğinin altını çizdi.

30 Mart 1976’da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin’de Toprak Günü olarak ihya edilmektedir. Bu tarihte işgal yönetiminin Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948’de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı. Toprak Günü olarak ihya edilen güne esas teşkil eden bu hadiseler, işgalci İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, Siyonist devletin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında Siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. 30 Mart’ın Toprak Günü olarak ihya edilmesi geleneği 44 yıldır sürdürülüyor.

Filistinliler, Siyonist İsrail’in, mazide yaptığı ve halen sürdürdüğü baskın, tutuklama, terör, katliam ve işkencelere rağmen topraklarının kimliğini korumaya ve onu savunmaya devam ediyor.

İlgili Haberler

İsrail İşgal Adımları Savaşı Körüklüyor

Gazze Halkının Göçe Zorlanması Kabul Edilemez

Siyonist Bakanlar Filistin’deki Yıkımlara Eşlik Ediyor