Gözlemciler, gazeteciler, analistler ve politikacılar konuyla ilgili yaptıkları yorumlarda, Gazze Şeridi’nde yaşananların Ortadoğu’nun fitilini ateşleyebileceğini belirterek, 2000 yılındaki El-Aksa İntifadası ve 2014’te işgal ordusunun Gazze Şeridi’ne açtığı savaş sırasında yaşananlara dikkat çekiyorlar.
İşgal rejiminde yayınlanan gazeteler ise Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün Gazze Şeridi’ni yeniden dünya gündemine taşıdığını ve mevcut durumu reddetmek için geniş çaplı bir halk hareketinin başlangıcı olduğunu söyledi.
İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşananların Ortadoğu’yu alevlendirebileceğini belirterek, samimi bir barış sürecinin olmadığına ve Suudi Arabistan’ın tavrının Tel Aviv’i destekleme yönünde değiştiğine dikkat çekti.
Gazete yazarlarından Simon Tisdall, gözlemcileri meşgul eden soruyu gündeme getirerek, olayların Ortadoğu’nun fitilini ateşleyip ateşleyemeyeceğini sordu.
Bu yılki Toprak Günü etkinliklerinin geçmiştekilerden farklı olduğuna dikkat çeken yazar, etkinliklerin altı hafta süreceğini ve 15 Mayıs’ta Büyük Felaket’in (En-Nekbe) yıldönümünde sona ereceğini hatırlattı.
Yazar, yaşanan olaylarla Amerika’nın Filistinlilerin taleplerini gözardı ederek elçiliğini Kudüs’e taşıma kararı arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, “Görünen o ki sıcak noktaların toplanma mevsimi ufukta belirdi” dedi.