Gazze Şeridi’nde elektrik krizinin sürmesi, bölge sakinlerini sağlık, su ve çevre hizmetlerinin durması tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor.
Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin iki hafta önce durmasının ardından artan elektrik kesintileri Gazze’de hayatı felç ediyor. Elektrik krizi nedeniyle bölgedeki hayati öneme sahip kurumların hizmetlerinde de aksamalar başladı.
Sağlık Hizmetlerini Aksatacak
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, elektrik ve yakıt krizi nedeniyle çalışmalarının çok zorlaştığını belirterek, “Bu kesintilerin sağlık hizmetlerine tehlikeli yansımaları olacak.” dedi.
Elektrik kesintilerinin tıbbi cihazlara zarar verdiğini ve hastaların tedavisini olumsuz etkilediğini aktaran Kudra, “Özellikle durumu kritik olan ve sürekli cihaza bağlı şekilde tedavi gören hastalar için çok sıkıntılı bir süreç söz konusu.” diye konuştu.
Kudra, elektrik kesintilerinin, yoğun bakımdaki hastalar için de büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.
Bazı hizmetleri azalttıklarını kaydeden Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, 40 ameliyathane, 11 sezaryen odası, böbrek yetmezliği çeken 650 hastanın haftada 3 kez kullandığı 117 diyaliz makinesinin krizden etkilendiğini dile getirdi.
Gazze’deki hastanelerde halihazırda 113 prematüre bebek bulunduğuna da dikkati çeken Kudra, depolardaki bazı hassas ilaçların elektrik kesintileri yüzünden bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Su Hizmetlerini Etkilenecek
Gazze Sahil Belediyeleri Su İdaresi de yaptığı yazılı açıklamada, elektrik kriziyle vatandaşlara sundukları hizmet kalitesinde ciddi gerileme olacağı uyarısında bulundu.
Kurumun ve belediyelerin çalışmalarını yürütürken elektriği birinci derecede kullandığı belirtilen açıklamada, kriz nedeniyle su kuyuları ve su pompalama istasyonlarının çalışmalarının yüzde 60 oranında düşeceği belirtildi.
Deniz suyu arıtma tesislerinin çalışmalarında ise yüzde 80’e yakın gerileme yaşanacağı kaydedildi.
Sanayi Sektörünü Felç Oldu
Kalite ve Çevre Kurumu da elektrik kesintileri nedeniyle kanalizasyon sularının arıtılmadan denize dökülmesinin bir “çevre felaketi” doğuracağını ifade etti.
“Kanalizasyon sularının arıtılmadan denize dökülmesi, Gazze sahilini bataklığa dönüştürdü.” denilen açıklamada, sahilin kapatılabileceği belirtildi.
Filistin Sanayi Birliği Genel Sekreteri Vaddah Besisu ise elektrik kesintilerinin fabrikalarda aylık 40 milyon dolara varan zarara neden olduğunu söyledi.
Elektrik sıkıntısı nedeniyle gayrisafi milli hasılanın yüzde 10 düştüğünü aktaran Besisu, “Kriz sanayi sektörünü felç etti.” dedi.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin şu an yalnızca 152 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır’dan 32 megavat elektrik sağlanırken Gazze’deki santralden 60 megavat elektrik elde edilebiliyordu.
Gazze’deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Kurumu, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin iki hafta önce durduğunu açıklamıştı.
Hamas’a bağlı enerji kurumu, Ramallah’taki Filistin hükümetinin elektrik santralini çalıştırmak için gerekli yakıttan yüksek vergi almasının krizi büyüttüğünü belirtiyor. Filistin hükümeti ise bu suçlamayı reddederek Hamas’ın dağıtım şirketi ve enerji kurumunda etkinliğini sürdürmesinin hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellediğini savunuyor.