Genel merkezi Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Arap Siyasi Araştırmalar Merkezinin yaptığı ankette, Arap toplumunun %88’inin vatandaşları oldukları ülkelerin, İsrail’i tanıma ve siyasi ilişkilerini geliştirmesine karşı çıktığına vurgu yapıldı.
Anket sonuçlarına göre Arapların sadece yüzde 6’sının İsrail’i resmen tanımakta bir beis görmediğine, İsrail ile normalleşmeyi onaylayanların çoğunun, onay için bağımsız Filistin devletinin kurulmasını şart koştuğuna işaret edildi.
İsrail ile normalleşmeyi Filistin halkına ihanet olarak değerlendiren anket katılımcıları, İsrail’i, ırkçı, emperyalist ve bölgeyi sömürü altına almak isteyen işgalci bir yapı olarak görüyor.
Anket sonuçlarına göre, Cezayirli katılımcıların %99’nun işgal rejimiyle ilişkileri normalleştirme girişimine karşı çıkıp listede birinci sırada yer aldığı aktarılırken, %94 oranla Lübnan’ın ikinci, Ürdün ve Tunus’un %90’lık oranla üçüncü olduğu bildirildi.
Anket sonuçlarının yer aldığı rapora göre, İsrail ile normalleşme anlaşmalarının en fazla reddedildiği bölge Körfez bölgesi. Bu bölgede görüşlerine başvurulanların %90’ı normalleşmeye karşı çıktığını dile getirdi.
Diğer taraftan Suudi Arabistan toplumu da Siyonist İsrail ile normalleşmeyi reddediyor. Suudi medyasının işgalci İsrail ve Yahudi yerleşimcilere yakınlaşma girişimlerine rağmen, bir ABD kurumunun yaptığı ankete göre Suudi Arabistanlıların sadece yüzde 9’u İsrail’le anlaşmayı, ticari ve sportif faaliyetleri destekliyor.
İşgal rejimi, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen törenle BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.
BAE ve Bahreyn normalleşme anlaşması karşılığında işgal rejiminin Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak planından vazgeçtiğini iddia ederken, işgalciler, ABD’nin önerdiği sözde Yüzyılın Anlaşması çerçevesinde ilhak planının iptal edilmediğini sadece ertelendiğini belirtiyor.