Washington’un Hamas’ın terör hareketi olarak kabul edilip kınanması için hazırladığı ve dün akşam gündeme alınan yasa tasarısına 87 ülke destek verirken, 57 ülke karşı çıktı, 33 ülke ise çekimser kaldı.
Tasarı oylanmadan önce oylama yöntemlerinin tartışıldığı BM Genel Kurulu’nda ABD, tasarının 3’te 2 çoğunluk yerine basit çoğunlukla kabul edilmesini talep etti ancak oylamaya sunulan bu talep kabul görmedi.
Buna göre ABD’nin sunduğu karar tasarısının kabul edilmesi için kabul oylarının 75, ret oylarının 72 ve çekimser oyların ise 26 olması gerekirdi.
Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarından hiçbir şekilde bahsedilmeyen ABD’nin tek taraflı tasarısında ”Hamas ve Filistin İslami Cihad hareketi de dâhil diğer militan grupların provokatif tüm eylemlerine ve şiddet olaylarına son vermesi” çağrısı yapılıyordu.
Öte yandan önce ABD’nin tasarısında değişiklik önerisi olarak tartışılan ancak daha sonra ”Orta Doğu’da kapsamlı, adil ve kalıcı barış” adı altında İrlanda ve Bolivya tarafından hazırlanan ve BM Genel Kurulu’na getirilen ikinci bir tasarı oylandı ve kabul edildi.
156 ülkenin destek verdiği karara 6 ülke karşı çıktı, 12 ülke ise çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru ve Liberya yer aldı.
Kararda, daha önceki ilgili BM kararlarına atıfta bulunularak Ortadoğu’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın gecikmeksizin sağlanması çağrısı yapıldı.