AFRİKA Ülkesi, İSRAİL İlişkilerini Kısıtlıyor

Güney Afrika İsrail’deki temsilcilik düzeyini büyükelçilikten iletişim bürosu düzeyine düşürmekle İsrail ile ilişkilerini azaltma planının birinci dönemini tamamlamış oldu.

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Güney Afrika’daki iktidar partisinin İsrail ile ilişkileri düşürme konusunda aldığı kararlarının uygulanması için bunları yeni adımlar izleyecek.

Güney Afrika, geçen yıl İsrail’in, ABD’nin ‘Nekbe (Büyük Felaket)’ yıldönümünde büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına Gazze’de tepki gösterenlere karşı gerçekleştirdiği katliama tepki amacıyla İsrail’deki büyükelçisini geri çağırmıştı.

O zaman Güney Afrika Dışişleri Bakanı ülkesinin büyükelçisinin bir daha Tel Aviv’e dönmeyeceğini ifade etmişti. Geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada da geri çağrılan büyükelçinin yerine başka bir büyükelçi atanmayacağını çünkü ‘elçinin’ sıfatının artık değiştiğini ifade etti.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Tel Aviv’deki işlemlerinin sadece konsolosluk işlerine ve halk hizmetlerine münhasır olacağını dile getirdi.