Abbas Güçleri Muhaliflerini Cezaevlerinde Sindiriyor

Bu trajik tablo, Batı Yaka’nın Eriha şehrinde bulunan ve Filistin Yönetimi’ne bağlı Eriha Cezaevinde siyasi mahkûmlara karşı her gün tekrarlanıyor.

Bu insanlık dışı muamele ve işkence sadece Hamas veya başka direniş hareketlerine mensup kişilere yapılmıyor; onların yanında son aylarda mülteci kamplarında Fetih’ten ihraç edilen Muhammed Dahlan’a yakın oldukları için tutuklanan Fetih mensubu kişilere de yapılıyor.

GÖZAT  İsrail Hapishane Revirleri = Baskı-İşkence-Şantaj

Son aylarda siyasi görüşleri nedeniyle tutuklanıp daha sonra serbest bırakılanlardan bazıları gördükleri insanlık dışı muameleyi, işkenceyi, kötü muameleyi anlatarak; gördükleri muamele karşısında şok olduklarını, serbest bırakılmadan önce psikolojik olarak bastırılmaları için çok yüksek makamlardan talimatların olduğunu ifade ettiler.

GÖZAT  İsrail'den Cezaevinde İşkence Uygulaması

Serbest kalanlardan biri yaşadıklarıyla ilgili verdiği bilgide “dayak ve işkence bize verilen günlük menülerdi. El ve ayaklarımız bağlı olduğu halde bizi orta yere atıyorlardı. Gelip geçen asker ve polisler ayaklarıyla bize basarak yürüyorlardı. Her tarafımıza basıyorlardı. Gün boyu işkence altında inleyen ve bağıran insanların inilti ve feryatlarını duyuyorduk. Yapılanlardan dolayı herkes büyük bir korku ve endişe içinde yaşıyordu” dedi.

GÖZAT  Gazze ve Batı Şeria'da İsrail İşkencesi Protesto Edildi

Psikolojik yıkım

Serbest kalan bir diğer mağdur da kendisinin her gün karşılaştığı kötü muameleden bahsederken, elleri kelepçeli ve gözleri bağlı olduğu halde yerde yatarken bir subayın gelip ayaklarının üzerine çıkıp uzun süre durduğunu, daha sonra kulaklarına yaklaşıp tükürdüğünü söyledi.

Her gün bu tür muamelelere maruz kaldıklarını belirten Fetih mensubu şahıs, cezaevinden çıktıktan sonra insan hakları kuruluşlarına müracaat ettiklerini ancak hiçbir şikâyetlerinden sonuç almadıklarını ifade etti.

GÖZAT  Arap İnsan Hakları Örgütü: Mahmud Abbas Güçleri, Filistinlilere İşkence Yapıyor

Bir diğeri ise, kendisinin hücre kapısına saatlerce bağlı tutulduğundan bahsetti. Ellerini arkadan ve yüksekçe olan kapıya bağladıklarını ve uzun süre bu şekilde asılı kaldığını belirten mağdur, başka şekillerde işkenceler de gördüklerini ifade ederek elleri arkadan bağlı olduğu halde her gün bir subayın kendisine uğrayıp ellerini yukarı doğru aniden ve sert bir şekilde kaldırdığını, bunun kendisine fazlasıyla acı verdiğini, cezaevinden çıktıktan sonra tedavi görmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

GÖZAT  El-Gig İsrail Zindanlarında 22 Gün İşkence Gördü

Eriha Cezaevinde kaldıktan sonra serbest kalanların muhabirimize anlattıklarını insan havsalası almakta zorlanıyor. Aslında bu cezaevi insanları psikolojik olarak yok etme ve çökertme merkezlerinden biridir. Buradan çıkanlar özgüvenini yitirmiş olarak çıkıyor.

Hesaplaşma ve tasfiye merkezi

Serbest kalanlar yerel ve uluslararası insan haklarından Eriha Cezaevinde yaşanan ve anlatılması zor insanlık dışı ihlaller karşısında seslerini yükseltmelerini istiyorlar.

GÖZAT  Bedran: Filistinlilere Yapılan İşkencelere Sessiz Kalınamaz

Eriha Cezaevinde bu tür insanlık dışı muamelelere maruz kalanlarla ilgili açıklama yapan eski tutuklular, bu insanların çoğunlukla Belata Mülteci kampıyla, Cenin, El-Em’ari ve Batı Yaka’nın başka yerlerinden getirilen kişiler olduklarını belirterek, bunlara yöneltilen suçlamaların ise oldukça basit ve önemsiz olduğunu söylediler.

GÖZAT  İsrail Hapishane Doktorları İŞKENCELERE YARDIM EDİYOR

Eski tutuklular açıklamalarında ayrıca şunları söylediler: “Fetih liderlerinin bir ay önce El-Em’ari mülteci kampında yaptıkları basın toplantısına katılanların bir kısmı ile Kahire’de düzenlenen gençlik konferansına katılanlar kendilerini Eriha Cezaevinde buldular. Basın toplantısına sadece merak için gidenler veya dinleyici olarak katılanlar bile tutuklandı. Bunların yanında Belata Mülteci Kampında silahlı şahıslarla Filistin Yönetimi’ne bağlı güçler arasında çıkan çatışmalar nedeniyle uzun süre aranan ve daha sonra tutuklananlar da var.”