Filistinli milletvekili Hasan Harişe, Ulusal Konsey ve Merkez Konseyi gibi Anayasa Mahkemesi’nin de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın yetkilerini artırmak için kullanıldığını söyledi.
Filistin Anayasası’nın Filistin Yönetimi Başkanı’na ya da Anayasa Mahkemesi’ne parlamentoyu feshetme yetkisi vermediğine dikkat çeken Harişe, parlamentonun Filistin siyasi sahnesinden uzaklaştırılamayacağını bildirdi.
Harişe, Yüzyılın Anlaşması’nı reddeden kimsenin parlamentoyu feshetmek yerine işgale ve tehlikelere karşı koymak için halkını birleştirmesi gerektiğini söyledi.
Demokratik Cephe Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim de Filistin Parlamentosu’nun feshi kararını kınadı.
Kararın anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Abdülkerim, parlamentonun etkinleştirilmesini içeren uzlaşı anlaşmasına da darbe vurulduğunu belirtti.
Milletvekili Abdülkerim, parlamentonun görevinin yeni parlamento yemin ettiğinde sona ereceğini söyleyerek, bu konudaki maddenin gayet açık olduğunu hatırlattı.
Direniş Komiteleri liderlerinden Muhammed Ebu Nuseyra da Anayasa Mahkemesi’nin Filistin Parlamentosu’nu feshetme kararının gayri meşru olduğunu ifade etti.
Ebu Nuseyra, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın attığı adımın tehlikesine işaret ederek, parlamentonun feshi kararının Filistin sahasına olumsuz yansıyacağını ve bölünmüşlük halini kökleştireceğini belirtti.