Uluslararası Adalet Divanı İsrail Soykırım Davasını Erteledi

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail işgal rejimi aleyhine Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan soykırım davasıyla ilgili karar oturumunu erteledi. Bu arada Güney Afrika yaptığı açıklamada İsrail’in, soykırım konusunda ileri sürülen delillere karşı geçerli bir savunma yapamadığını dile getirdi. 

Uluslararası Adalet Divanı yargıçları davayı açan Güney Afrika’nın işgal rejiminin soykırım yaptığı konusunda ileri sürdüğü delilleri, bugün de işgal rejiminin bu konuda verdiği cevapları ve savunmayı dinlemişti. Yargıçların her iki tarafın da iddialarını inceleyeceği belirtildi. 

Mahkemenin, davanın aciliyetine binaen önümüzdeki ay içinde İsrail işgal rejiminin savaşı durdurmasını isteyecek bir karar çıkarması ihtimali var. Ancak böyle bir karar mahkemenin işgal rejiminin soykırım yaptığına hükmetmesi anlamına gelmeyecek. Çünkü böyle bir hüküm çıkarılması bazen yıllar sürebiliyor.

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı önünde düzenlediği basın toplantısında İsrail’in, ülkesinin soykırım konusunda öne sürdüğü deliller karşısında geçerli bir savunma yapamadığını ve bunu ortaya koyan gelişmelerle ilgili belgeleri geçersiz kılacak bir cevap veremediğini dile getirdi.