Türkiyeli Geline İsrail’den Filistin Engeli

Filistinli damat Diays (28), işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil şehrinde telefon dükkanı işletiyordu. Beş çocuklu Diays ailesinin büyük oğlu Yasir’in eşi Özge Diays (26) Aydınlı bir ailenin kızı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde okurken 2013’te tanışıp, sonraki yıl evlenen çiftin mutluluğu çok sürmeden İsrail engeline takılmış.

Düğünün ardından Türkiye’deki İsrail Büyükelçiliğine başvurarak üç aylık vize alabilen Türkiyeli gelin Diays, bu sayede eşinin memleketi El Halil’e gelebilmiş. Ancak İsrail makamları, eşinin Filistinli olmasına rağmen kendisine oturum izni vermeyi reddetmiş. Bir müddet eşiyle birlikte El Halil’deki evinde yaşayan Özge, annesinin rahatsızlanması üzerine Türkiye’ye gitmek zorunda kalmış.

Filistin’e dönmek isteyen geline Türkiye’deki İsrail Büyükelçiliği de vize vermeyince kocası çareyi Filistin’e komşu olan Ürdün’e taşınmakta bulmuş. Talihsiz çift, şimdi Filistin’e dönemedikleri için buraya en yakın ülke Ürdün’de, evlerinden, işlerinden ve akrabalarından uzakta yaşıyor.

Batı Şeria, 1967 yılından beri İsrail işgali altında bulunuyor. Batı Şeria’nın güneyinde yer alan ve en büyük şehri olan El Halil, İsrail askerlerinin kurduğu askeri kontrol noktaları, illegal Yahudi yerleşim birimleri ve İkinci İntifada’dan bu yana Filistinlilere kapalı olan Şehitler Caddesi ile işgalin en çok hissedildiği yerlerden biri. El Halil’in Eski şehir bölgesinde bulunan Hazreti İbrahim Camisinin yarısı da İsrail tarafından sinagoga çevrilmiş durumda.