Türkiye KUDÜS İçin Araştırma Merkezi Kuruyor

Türkiye’deki bütün üniversiteleri çatısı altında toplayan YÖK, Kudüs sorununu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmak için çalışmaların yürütüleceği Türkiye’nin ilk Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasını kararlaştırdı.

Marmara Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek merkezin kurulmasına ilişkin yönetmelik taslağı da hazırlandı. Yönetmelik taslağı ile Marmara Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Taslağa göre merkez, İslam Dünyası ve Ortadoğu tarihinin en önemli meselelerinden olan ve ciddi bir tehdit altında olan Kudüs meselesini uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmak için çalışmalar yapacak.

Merkezde ayrıca Kudüs’ün tarihi, sosyal yapısı, siyasi durumu gibi alanlarda akademik ve kültürel çalışmalar yapılacak, uluslararası kamuoyunu Kudüs sorunu konusunda güncel bilgilerle aydınlatmak ve farkındalık sağlamak üzere faaliyetler düzenlenecek.

Kudüs üzerine çalışan akademik kurumlarla merkezin hedefleri doğrultusunda iş birliği yapılacak ve Kudüs sorunu ile alakalı bilimsel doğruları ortaya çıkarmaya ve yayımlamaya yönelik çalışmalar yürütülecek.

Merkez, Kudüs hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, çalıştay, panel, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenleyecek. Kudüs sorunuyla alakalı rapor, analiz, bülten, dergi ve kitap yayımlanacak olan merkezde, Kudüs çalışmaları alanında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılacak, projeler geliştirilecek ve yürütülecek.

Merkezde, bunların yanında, Kudüs şehriyle alakalı yüksek lisans ve doktora çalışmaları teşvik edilerek destek sağlanacak.