Gazete, tartışmalara Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail, Mısır ve Ürdün’ün katıldığını duyurdu.
WSJ’ye konuşan Ortadoğu yetkilileri, söz konusu ittifaka diğer Arap ülkelerinin de katılmasının olası olduğunu belirtirken, ortak düşmana karşı İsrail ile istihbarat paylaşımının gündemde olduğunu söyledi.
İsmi belirtilmeyen bir Arap diplomat ise şunları söyledi:
“Washington’daki diplomatik misyonlara, içinde İsrail’in de olduğu bir güce katılmak isteyip istemediğimizi soruyorlar. İsrail’in rolü eğitim ya da kara gücü şeklinde değil muhtemelen istihbarat paylaşımıyla sınırlı olacak. Bu, İsrail’in iyi olduğu bir alan.”
İsmi geçen Arap ülkelerinin hali hazırda karşılıklı savunma anlaşmalarına sahip olmadığına dikkat çeken Wall Street Journal, gündemdeki ittifakla birlikte bu ülkelerin NATO benzeri bir savunma şemsiyesi altına gireceğini ve bir ülkeye gerçekleştirilecek bir saldırının diğerlerine de yapılmış sayılacağını iddia etti.
ABD’nin söz konusu itifaka, Yemen’de Husiler’e karşı Suudi Arabistan’a sağladığının ötesinde bir askeri ve istihbarat desteği vereceğini aktaran WSJ, bununla birlikte ne ABD’nin ne de İsrail’in ortak savunma paktının parçası olmayacağını öne sürdü.
Suudi Arabistan ile BAE’nin, Tel Aviv yönetimiyle işbirliği karşılığında bazı taleplerde bulunduğunu ifade etti.
Buna göre, 11 Eylül mağdurlarının ailelerinin hükümetlerine dava açabilmelerine olanak sağlayan ABD Kongresi’nin ilgili kararının iptal edilmesini isteyen Suudi Arabistan ve BAE, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim yeri inşasına son vermesini de talep etti.