Suud Rejiminin Tutukladığı Hamas Yetkililerine, Gazze’den Destek

2019’dan bu yana Suudi Arabistan hapishanelerinde tutuklu bulunan Hamas yöneticilerinden Dr. Muhammed Salih el-Hudari ailesi, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Hamaslı yönetici ile oğlunun serbest bırakılmasını talep eden bir dizi etkinlik başlattı.

Aile tarafından konu hakkında yapılan basın açıklamasında, söz konusu etkinliklerin, el-Hudari’nin haksız yere tutuklanmasının üzerinden iki yıl geçmesine ve sağlık durumunun tehlikeli boyutlara ulaşmasına rağmen tahliye edilmemesinin üzerine geldiği ifade edildi.

Suudi Arabistan’daki Filistinli tutukluların özellikle de Hamaslı yönetici el-Hudari’nin özgürlüklerine kavuşmaları umuduyla ulusal ve uluslararası bazı insan hakları savunucusu kurumlara mektuplar gönderdiklerine dikkat çeken aile, mektuplarda el-Hudari’nin sağlık durumunun kötüleştiğine dair bilgilere yer verdiklerinin altını çizdi.

Açıklamada, bu bağlamda 27 Mart gününde Gazze Şeridi’nin merkezi noktalarında meşalelerin yakılacağı kaydedildi.

Ayrıca İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin, Gazze’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği binaları önünde protesto mitinglerinin yapılacağına dikkat çekildi.

Diğer taraftan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, uzun zamandır Suudi Arabistan’da kötü hapishane koşullarında tutulan Hamas temsilcisi el-Hudari’nin, sağlık durumunun ağırlaşarak tehlikeli boyutlara ulaştığını açıklamıştı.

Açıklamasında Hamas’ın önde gelen isimlerinden Kasım, Suudi Arabistan makamlarına, hiçbir suç ve töhmet isnat edilmeksizin tutuklanan el-Hudari başta olmak üzere tüm tutuklu Hamas yetkililerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) yıllardan beri Suudi Arabistan’da temsilciliğini yapan Dr. Muhammed el-Hudari ile oğlu Hani, 4 Nisan 2019 tarihinde bu ülkede hapse atılmıştı. El-Hudari ailesiyle birlikte 25 yıldan beri Suudi Arabistan’da ikamet ediyor.

Bu süre içinde sürekli Filistin davasına hizmet verdi ve Suudi Arabistan ile Filistin halkı arasında kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için sürekli çaba sarf ettiler.

Diğer yandan, merkezi Cenevre’de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, 6 Eylül 2019 tarihli raporunda, Suudi Arabistan’da 60 Filistinlinin zorla kaybettirildiğini kaydetmişti.

Tutuklular arasında öğrenci, akademisyen, iş adamı ve hac ibadetini yerine getirmek için ülkeye gelen Filistinli vatandaşların bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bu kişilerin, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin dış dünya ile ilişkilerinin kesildiği, yakınlarıyla ya da avukatlarıyla iletişim kurmalarına izin verilmediği ve mallarına el konulduğu kaydedilmişti.