Suud Rejimine İsrail Tepkisi: MÜSLÜMANLARA HAKARET!

Hizbullah, İsrail’e hava sahasını açan Suudi Arabistan’a sert tepki gösterdi. Hizbullah’ın Yürütme Konseyi üyesi ve Başkan Yardımcısı Şeyh Nabil Kavuk katıldığı bir etkinlikte tepkisini “Suudi Arabistan’ın hava sahasını İsrail uçuşlarına açması Müslümanlara ‘ağır hakaret” ifadesiyle dile getirdi. 

Lübnan Hizbullah direniş hareketi, Suudi Arabistan’ın hava sahasını İsrail işgali altındaki topraklara ve bu topraklardan tüm uçuşlara açma kararını kınadı.

Hizbullah’ın Yürütme Konseyi üyesi ve Başkan Yardımcısı Şeyh Nabil Kavuk Cumartesi günü Lübnan’ın güneyinde düzenlenen bir törende bu karara ilişkin açıklama yaptı. Kavuk, bu kararın dünya çapındaki tüm Müslümanlara “ağır bir hakaret” olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın, İsrail ile güvenlik ve askeri alanda işbirliği yaparak, Tel Aviv rejiminin Suriye, Lübnan ve Filistin’e yönelik saldırgan eylemlerine ortak olduğunu vurgulayan Kavuk, “Bu da tüm İslam toplumuna ihanet etmeye yetiyor” dedi.

“Direniş hareketi, Lübnan’ın egemenliğini, onurunu ve doğal zenginliğini etkin bir şekilde koruyor” diyen üst düzey Hizbullah yetkilisi “Ne ABD’nin mali yardım vaatlerine ne de Arap zirvelerine güvenmiyoruz” diye konuştu.

Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti öncesi Riyad yönetimi, hava sahasını İsrail’i de kapsayacak şekilde tüm sivil uçuşlara açma kararı aldı.

Suudi Sivil Havacılık Otoritesinden yapılan açıklamada, kararın “krallığın üç kıtayı birbirine bağlayan küresel bir merkez olarak konumunu sağlamlaştırmaya yönelik çabalarını tamamlamak için” alındığını belirtti.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, “Bu karar, Başkan’ın Suudi Arabistan ile aylarca süren ısrarlı ve ilkeli diplomasinin bir sonucudur ve bugün yaptığı ziyaretle sonuçlanmıştır” ifadesini kullandı.