Suriye’de İsrail’e Karşı İran Hava Savunma Sistemi

İran geçen yıl Suriye’ye yeni hava savunma sistemleri yerleştirdiğinde, IAF saldırılarını değiştirmek zorunda kaldı.

İran, İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) pilotlarına meydan okumak amacıyla Suriye’de savaşlar arası operasyonlar yürüten İsrail uçaklarına karşı gelişmiş hava savunma bataryaları kullandı.

Tahrani İsrail’in İran silahlarına ve askeri altyapısına yönelik saldırıları yoğunlaşırken, bataryaları ilk olarak geçen yıl Suriye’ye konuşlandırdı.

İsrail, savaşlar arasında savaş kampanyasına (İbranice’de mabam olarak bilinir) 2013’te başladığından beri, IAF İran mevzileri ve Suriye ve Lübnan’da Hizbullah’a gelişmiş silah kaçakçılığını engellemek için binlerce saldırı gerçekleştirdi. Dış haberlere göre Irak ve Yemen’de de hava saldırıları gerçekleştirdi.

Suriye Arap Ordusu, Rus yapımı bir dizi eski karadan havaya füze sistemiyle donatıldı.

Rusya ayrıca gelişmiş S-300 ve S-400 hava savunma bataryaları konuşlandırdı, ancak bunları Suriyelilere vermedi; bunun yerine, bu sistemler Rus kuvvetleri tarafından yönetiliyor. İsrail ve Rusya arasında yürürlükte olan güvenlik mekanizmaları nedeniyle İsrail pilotlarına karşı henüz kullanılmadılar.

Suriye SAM’lerinin tepki süresi azaldı ve son yedi yılda IAF jetlerine 1.000’den fazla füze ateşlendi, ancak gerekli caydırıcılık gücünü kullanamadılar.

2018’de, bir IAF operasyonu sırasında Suriye kuvvetleri tarafından ateşlenen bir SA-5 füzesi tarafından vurulan bir F-16 kuzey İsrail’de düştü. Suriye füzeleri, kuzey Tel Aviv’i vurduğu ve başka bir füze Negev Çölü’ndeki Dimona nükleer sahasının yakınlarına düştü.

Temmuz 2020’de Suriye silahlı kuvvetleri komutan yardımcısı Tümgeneral Ali Abdullah Eyyub ve İran Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanı Muhammed Bagheri, ikili askeri işbirliğini genişletmek ve Beşar Esad hükümeti için sağlam bir hava savunma sistemi geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.

Bagheri, “Şu andan itibaren İran, Suriye ile bağlarını her düzeyde daha da güçlendirecek” dedi.

IAF, piyasaya sürüldüklerinden bu yana, Rus bataryalarından farklı mimariye sahip İran hava savunma bataryalarını inceliyor.

IAF, Suriye üzerinde başarılı bir şekilde misyonlar yürütmeye devam ederken, İran bataryaları hala İsrail pilotları için yeni bir meydan okuma haline geldi.

IAF, İslam Cumhuriyeti’nin savunma sanayisinin sağlam olduğunu anlıyor ve İsrail’i ve bölgedeki diğer ülkeleri tehdit edebilecek sistemler ve platformlar geliştirmek ve üretmek için sürekli çalışıyor.

Geçen Ekim ayında İran, seyir füzeleri, radar, gözetleme, elektronik savaş, iletişim sistemleri, gelişmiş insanlı ve insansız gizlilik dahil olmak üzere yükseltilmiş sistem ve silahların yeteneklerini sergileyen Velayat Sky 1400’ün Savunucuları adlı büyük ölçekli bir hava savunma tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikat sırasında İran, Hordad 3, Mersad, Talash, Hordad 15, Macid ve Dezful SAM sistemlerini kullandı.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, tatbikatın ardından, “Bu gerçekler karşısında düşman, hesaplarında ve kararlarında İran’ın güç ve savunma kabiliyetlerini göz önünde bulundurmalı” ifadesini kullandı.