SUDAN: Afrika-İSRAİL Zirvesine KATILMIYORUZ!

Sudan Başbakan Yardımcısı İbrahim Es-Senusi, Ekim sonunda Togo Cumhuriyetinde yapılacak Afrika-İsrail konferansına katılmayacaklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Es-Senusi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sudan’ın İsrail’in katılacağı bir konferansa katılması imkansızdır. Sudan’ın İşgalci İsrial ile ilişkilerinin normalleşmesinin hiçbir yolu yoktur.”

El-Mutemir El-Şa’bi’nin de eski genel sekreteri olan İbrahim Es-Senusi, Filistin’in desteklenmesi Sudan hükümetinin ve halkının merkezi konularından biri olduğunu belirtti.

Es-Senusi, Sudan’ın yıllardır Siyonist İsrail’in Afrika coğrafyasında ilerlemesine direndiğini vurguladı.

Sudan’ın İsrail ilerlemesine direndiğini fakat İsrail’in son dönemde Afrika’ya yeniden açılmaya başladığının altını çizdi.

1967 savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin İsrail’in Afrika bölgesine açılmasının önünü açtığını söyledi.

Sudan Başbakan Yardımcısı Es-Senusi, Bazı Arap devletlerin Siyonist İsrail’le başlattıkları normalleşme sürecine de değindi.

Es-Senusi, bazı Arap devletlerin İsrail’le başlattıkları normalleşme sürecinin bazı Afrika ülkelerini de bu çizgiye ittiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Es-Senusi, Sudan Yatırım Bakanı Mübarek El Fazıl El Mehdi’nin “İsrail’le normalleşmede bir sorun görmüyorum. Normalleşme Sudan’ın çıkarlarına hizmet eder.” açıklamasına da değindi.

Mübarek El Fazıl El Mehdi’nin Filistin direnişinin büyük tepkisini çeken bu açıklaması için ise Es-Senusi şu ifadeleri kaydetti:

“Bu açıklama, ne hükümetin nede Sudan halkının duruşunu yansıtmıyor.”

Es-Senusi, Sudan’da kurulan ulusal uzlaşı hükümetinin kuruluş maddelerine de değindi.

Es-Senusi ulusal uzlaşı hükümetinin kuruluş maddeleriyle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Uzlaşı hükümetinin şartlarından biri, İsrail’le hiçbir şekilde müzakere edilmemesidir. Herkes bu maddeye uymak zorundadır. Aksi durumda istifa etmesi gerekir. Filistin ve Hamas’la olan özel ilişkilerimizi gizlemiyoruz. Bütün dünya İsrail’in bir işgal devleti olduğunu kabul ediyor. Dolayısıyla Hamas buna karşı direnme hakkına sahiptir.”