Sri Lanka: Filistin, Arapların En Önemli Davası

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Dinesh Gunawardena, ülkesinin tüm uluslararası platformlarda Filistin halkının yanında durduğunu ve bu tutumundan taviz vermeyeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Dinesh Gunawardena, Filistin, Mısır, Kuveyt, Irak ve Katar büyükelçilerinin yanı sıra diğer bazı ülkelerin temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Büyükelçilerle biraraya gelen Gunawardena yaptığı konuşmada, Sri Lanka’nın, Arap dünyasında ortaya çıkan sorunlar ve özellikle Filistin meselesi ile ilgili olarak, Bağlantısızlar Hareketi’nin savunduğu ilkelere bağlı kalmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Arap devletleri ile Sri Lanka arasında ki ilişkilerin iki tarafın da yararına olduğunu belirten Gunawardena, söz konusu bağlantıların, sürekli işbirliği ve istişareye dayanan tarihsel ilişkiler olduğunu ve bu konuda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Arap Dışişleri Servisi Başkan Vekili Züheyr Hamdullah ise Zeyd toplantıda, İsrail’in, Batı Şeria’yı ilhak etme konusunda izlediği politikalar ve bunun mukabilinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, ABD ve İsrail’le varılan tüm anlaşmalardan çekildiğini duyurmasını analiz eden bir sunum yaptı.

Zeyd sunumunda, Filistin davasının, Arapların en önemli meselesi olduğuna dikkat çekti.

İsrail’in işgal politikalarının bölgede kaosa yol açtığına işaret eden Züheyr Hamdullah Zeyd, Sri Lanka devletine ve uluslararası topluluklara, İsrail’e karşı etkili bir duruş sergilenmesi ve bölgeye istikrarın gelmesi için gerekli adımların atılması konularında çağrıda bulundu.

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku’nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur. Bu hareket çoğunlukla Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden oluşur.

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise aralarında Batı ittifakı ve Doğu Bloku olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunun sebebi ise I. Dünya Savaşı’ndan itibaren gelen ve II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş ile devam eden Avrupalı devletlerin güç yarışı ve dünyadaki egemenlik yarışıdır. Bağlantısızlar Hareketi bir diğer tabirle doğu dünyası ile batı dünyasındaki bölünmelere taraf olmamak istemesidir.

1979 I. Havana Bildirisi’ne göre birliğin amacı, “üye ülkelerin millî bağımsızlığını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini, sömürgecilikten, yayılmacılıktan, ırkçılıktan ve her türlü dış baskı, istila, işgal ve dış müdahaleden” korumaktır.