Siyonistler Cuma Çıkışı Gösteriye Sert Müdahale Etti

Filistin halkının ifade özgürlüğünü kısıtlayan, sesini duyurmasını engelleyen ve barışçıl gösterilerine sert müdahale eden işgal güçleri, bugün Cuma namazından sonra Batı Yaka’nın El-Halil şehrindeki İbrahim Halil camiinde işgalcinin belde sakinlerine yaptığı baskı ve zulümleri protesto etmek için düzenlenen gösteriye sert müdahale ettiği belirtildi.

İşgal güçlerinin Cuma namazından önce cami çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alarak vatandaşların camiye girmelerine engel çıkardıklarını, Cuma namazından sonra işgalcinin semtte uyguladığı baskı ve kuşatmaları protesto etmek için düzenlenen gösteriyi aşırı güç kullanarak dağıttıklarını ifade etti.

İşgal güçlerinin gösteriye katılan El-Hac Ziyad Ebu Helil’i darp ettikleri belirtildi. El-Halil halkı bir hafta önce “Şehrin çevresindeki gettolarınızı sökün” ismiyle girişim başlatmıştı.

Macit Ebu Sahib, İsrail askerlerinin, “Bu topraklar bu şehrin çocuklarınındır” diyerek bir askerin suratına tüküren Şeyh Ziyad Ebu Helil’e de saldırdıklarını söyledi.

Halil Vali sözcüsü Nizal El Caberi, “Bu şehir bu millete aittir. Bu mıntıkada ihtilalcilerin icraat yapma hakları yoktur. El Halil Camisinin kapılarına ve mahalle girişine bariyerler koymak ibadet hakkına ve serbest dolaşım hakkına müdahale olup insan haklarını ihlal demektir” dedi.

Bu arada, saldırıya uğrayan Şeyh Ziyad Ebu Helil, daha önce de Filistinli gençlere silah doğrultan İsrail askerlerinin önüne geçerek gençlere siper olmuştu.

El Halil katliamı, 25 Şubat 1994 günü, Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil şehrinde Halil İbrahim Camisinde meydana gelmişti. Radikal görüşlere sahip Kahanist akımının üyesi Baruch Goldstein adlı bir Yahudi, sabah namazını kılan cemaatin üzerine otomatik silahla açtığı ateş sonucu 29 Filistinliyi öldürmüş, 125’ini de yaralamıştı. Goldstein, olay sonrasında öfkeli kalabalık tarafından linç edilmişti. Daha sonra düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda da 26 Filistinli ve 9 İsrailli ölmüştü.