Siyonist Netanyahu: Trump İsrail İçin Büyük Fırsat

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, 23 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada Donald Trump’ın ABD başkanlığı görevini devralmasının İsrail açısından “büyük bir fırsat” olduğunu ifade etti.

Sağcı Likud Partisinin milletvekilleriyle bir araya gelen Netenyahu, Obama yönetiminin 8 seneden beri özellikle İran ve Yahudi yerleşimciliği hususunda uyguladığı “korkunç baskılar”ın sona erdiğini, şu an ise İsrail devletinin geleceği ve güvenliği açısından büyük fırsatlarla dolu kritik bir süreçle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Likud milletvekilleri ise Netenyahu’ya, Trump’ın seçilmesinin ardından Batı Şeria’nın bir kısmını İsrail topraklarına katma hususunda çağrı yaptılar.

Öte yandan medyada yer alan haberlere göre, Pazar günü İsrail Güvenlik Konseyinde konuşan Netenyahu Doğu Kudüs’te yerleşimciliğe yönelik yürütülen her türlü engeli kaldıracağını, Batı Şeria’da büyük yerleşim yerleri inşa etmeye devam edeceğini ifade etti.

Netenyahu’nun bu vaatlerinin, Kudüs yakınlarındaki Maale Adumim yerleşim yerinin İsrail’e katılmasını talep eden sağcı Habayit Hayehudi Partisini bu taleplerini erteleme hususunda ikna ettiği de belirtildi.

Söz konusu yerleşim yerinin İsrail’e dahil edilmesinin büyük tartışmaları beraberinde getireceği, zira böyle bir gelişme yaşanması halinde Batı Şeria’nın ikiye ayrılacağı ifade ediliyor.

İsrail radyosuna yer alan haberde ise bu meselenin Netenyahu ve Trump görüşmesinin ardından yeniden gündeme geleceği ifade edildi.

Netenyahu son süreçle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Sürprizler devrini çoktan geçtik. Artık diplomasi kurma, akıllıca hareket etme ve Washington’daki yeni yönetimle işbirliği tesis etme dönemindeyiz.”