Siyonist İsrail Yetkilisinden Türkiye’ye Gizli Ziyaret

İşgal rejimi Dışişleri Bakanlığı’ndan Alon Ushpiz’in, Siyonist İsrail cumhurbaşkanının olası bir ziyaretine hazırlanmak için Türkiyeli liderin danışmanı ve sağ kolu olan İbrahim Kalın ile bir araya geldiği bildirildi.

İsrail Post’un haberine göre, üst düzey bir İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un olası bir ziyaretinden önce geçen ay gizlice Türkiye’yi ziyaret etti.Erdoğan geçen hafta Herzog’un Mart ayında ziyaret edeceğini söyledi ve iki lider Pazar günü konuştu, ancak İsrail’den Herzog’un Türkiye’yi ziyaret edeceğine dair bir teyit gelmedi.

Erdoğan’ın son aylarda İsrail ile olası işbirliği hakkında bir dizi açıklama yapması nedeniyle iki ülke arasındaki bağlar çözülüyor gibi görünüyor.

Ynet ve Ordu Radyosu’na göre, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz, Herzog’un olası bir ziyaretine hazırlanmak için geçen ay Türkiye’yi ziyaret etti.

Hemet, gezi sırasında Erdoğan’ın medya danışmanı olarak görev yapan ve Erdoğan’ın sağ kolu ve diplomatik ilişkiler danışmanı olarak görülen üst düzey Türk yetkili İbrahim Kalın ile görüştü.

İşgalci İsrail’in Ankara’daki maslahatgüzarı Irit Lillian’ın, geçen yıl Türkiye’de geniş çapta itibarsızlaştırılan casusluk suçlamalarıyla tutuklanan İsrailli turist çift Natali ve Mordy Oknin’in serbest bırakılmasında kilit rol oynadığı söylenen Kalin ile yakın bağları olduğu bildiriliyor. Çift, Herzog ve diğer üst düzey yetkililerin araya girmesiyle serbest bırakıldı.

Ushpiz’in Türkiye’ye yaptığı bildirilen ziyaret, yaklaşık altı yıldır üst düzey bir İsrailli yetkilinin yaptığı ilk ziyaret olacaktı. Dışişleri Bakanlığı raporla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Ayrıca bir Türk yetkilinin Herzog’un olası bir ziyaretine hazırlanmak için yakında işgal rejimine ziyarette bulunacağı bildirdi.

Erdoğan daha önce Türk basınına, iki ülke arasında bir zamanlar güçlü olan ilişkileri yeniden canlandırma çabalarının ortasında Herzog’u Mart ayı ortasında resmi bir ziyaret için ağırlayacağını belirtmişti, ancak bu doğrulanmadı ve Herzog’un sözcüsü Erdoğan’ın duyurusu hakkında yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Ushpiz’in bildirilen ziyareti ve telefon görüşmesi, Erdoğan’ın işgal rejimi İsrail’e yönelik kamu politikasında yakın zamanda bir değişimi temsil ediyor ve Erdoğan’ın farklı bir yaklaşıma ve işgal rejimi İsrail ile ilişkileri yeniden canlandırma arzusuna işaret ediyor.

Cuma günü Erdoğan, Türkiye ve İsrail’in Ortadoğu’dan Avrupa’ya doğal gaz taşımak için birlikte çalışabileceğini ve iki ülkenin önümüzdeki ay yapılacak görüşmelerde enerji işbirliğini tartışacağını söyledi.

İsrail ve Yunanistan da dahil olmak üzere bir grup bölge ülkesi, Ocak 2020’de imzalanan bir anlaşmayla Doğu Akdeniz gazını Avrupa’ya getirmek için ortak bir boru hattı üzerinde çalışıyor. 

Biden yönetiminin tartışmalı doğalgaz boru hattına desteğini geçen ay kesmesinin ardından Erdoğan, Türkiye’nin İsrail gazının Avrupa’ya ithalatına dahil olmasını istediğini belirterek, bu konuda geçmişte “biraz ilerleme” olduğunu söyledi.