Siyonist İsrail, Lübnan Patlamasının Neresinde?

Lübnanlı siyasi bir analist, Siyonist rejimin Beyrut limanı patlamasına karışması olasılığını ciddiye aldı. Abbas Zahir adlı yazarın el-Neşre haber sitesinde kaleme aldığı yazı şöyle: Lübnanlılar, Beyrut limanının patlaması için öne sürülen nedenlere inanmıyorlar, burada büyük miktarlarda amonyum nitrat bulunduğunu ve yetkililerin ihmalinin bu felakete yol açtığını kabul ediyorlar.

Ama bu malzemeyi ne havaya uçurdu? Depo kapısına yapılan kaynak konusu ikna edici görünmüyor. Depo bakımı da devam ediyor olabilir.

Ancak Lübnan halkı, patlamanın ve Hiroşima etkisi yapan felaketinin sebebinin bu olduğuna inanmıyor. Tehlikeli maddelerin Beyrut limanından taşınmamasından sorumlu olanları hükümet tarafından kurulacak bir komite ortaya çıkaracak.

Olaylar, geminin 2014 yılında rıhtıma geldiği andan itibaren gözden geçirilecektir. Doğal olarak Lübnan halkı yetkililerin cevap vermesini istiyor. Çünkü bu olayda yüzlerce kişi yaralandı, binlercesi yetim kaldı ve Beyrut, tarihte görülmemiş bir felaket yaşadı.

Ama Lübnanlılar bu kadarıyla yetinecek mi? Amonyum nitrat fitilini kimin yaktığı gerçeğinin açıklığa kavuşmasını istiyorlar. Kim bombaladı? Füzeyi kim gönderdi? Bu tehlikeli maddelere kim ateş verdi? Bunlar, bu suçun faillerine yönelik ulusal bir soruşturmanın temelini oluşturan hipotezlerdir.

İsrail’in bu suç eylemindeki rolü hiçbir şekilde göz ardı edilemez. İsrail’in Suriye’deki son bombalama ve kundaklamalarını çevreleyen olaylar göz önüne alındığında, bu patlamaya dair ciddi bir hipotezdir ve soruşturma ve araştırma sırasında göz ardı edilmemelidir.

Amerikalı gazeteci ve blog yazarı Richard Silverstein, İsrailli bir kaynağın Beyrut limanındaki patlamanın İsrail bombardımanından kaynaklandığını söylediğini aktardı. Gazeteci, Tel Aviv’in bir Hizbullah deposunu hedef aldığına inanıyor ve İsraillilerin amaçladıkları depoların yanında amonyum nitrat patlayıcıların varlığından haberdar olmadıklarını iddia ediyor. Her halükarda Lübnan’ın halka gerçeği açıklama ve şu soruları cevaplaması gerekiyor:

Bu malzemeleri kim sakladı? Neden? Bu miktardaki nitratın transferini kim engelledi? Neden? Bu maddeleri kim biliyordu? Neden bu konuda sessiz kaldılar? Beyrut limanında amonyumun varlığının amacı nedir? Patlamaya neden olan ilk kıvılcım nasıl göz ardı edildi? Lübnan semalarında İsrail uçakları olmadığı doğru muydu?

Lübnan’ın manevi haklarını geri getirecek birçok soru var. Lübnan krizi öncelikle ekonomik ve sağlık sorunlarından kaynaklanıyor. Patlamanın etrafındaki belirsizlikler giderilene, vatandaşlar evlerine dönene, yaralılar tedavi altına alınana, şehitler toprağa verilinceye, kayıpların durumu netleştirilene kadar dünya başkentleri Lübnan’ın yanında olacak.

Ancak Lübnan krizi, Beyrut limanının tahrip edilmesi ve hükümetin boş hazinesi üzerindeki mali yükün artması ve Lübnan’ın ihtiyaçlarını ithal edememesiyle daha da kötüleşecek. Çünkü Lübnan, temel sistemlere sahip bir tüketici ülkesidir.

Bu limana yapılan saldırı ve Lübnanlılara yönelik felaket için İsrail’in sorumluluğu hipotezi doğruysa bir sonraki adım ne olacak? Hizbullah’ın hassas güdümlü füzeleriyle Hayfa limanına misilleme mi? Ya da dünya başkentlerinin Tel Aviv’den şikayetleri mi? Tüm seçenekler mevcuttur.