Şahid-136 insansız hava araçları, Şubat ayında Erbil yakınlarında uluslararası koalisyon tarafından ele geçirilmişti.
Amerikan savaş uçakları tarafından Irak üzerinde düşürülen iki İran insansız hava aracının İsrail’e gittiği ve orada patlatılmak istendiği doğrulandı.
Irak’ın Kürdistan bölgesinde uluslararası koalisyon tarafından Erbil yakınlarında düşürülen İHA’ların Şahid-136’lar olduğu belirtildi.
14 Şubat’ta gerçekleşen ve engellenen saldırıdan önce, İsrail güvenlik yetkilileri, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF)’nin savaşlar arası savaş kampanyasının bir parçası olarak İran hedeflerine yönelik bir dizi İsrail saldırısına İran’ın yanıt vereceği korkusuyla yüksek teyakkuz halindeydi.
Geçen hafta, Hizbullah bağlantılı el-Mayadin, Şubat ayının başlarında İsrail’in Kirmanşah hava üssünü hedef alan bir saldırıda yüzlerce İran insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi. Bu saldırıya yanıt olarak İran, İsrail askeri üssü olduğunu iddia ettiği bir yeri hedef alarak Erbil’e 12 balistik füze fırlattı.
Raporların teyidi, İsrail Hava Kuvvetleri’nin geçen yıl İsrail’e doğru giden iki İran Şahid-136 insansız hava aracının IAF F-35’i savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü açıklamasından bir ay sonra geldi .
Güneyden İsrail’e doğru uçan bir drone 01:44 sularında tespit edildi ve 02:19’da vuruldu Doğudan İsrail’e doğru uçan ikinci drone ise 01:46’da tespit edilerek 2:16’da düşürüldü.
IDF, insansız hava araçlarının tam olarak nereden fırlatıldığını söyleyemese de, “İHA’lar uçuşları boyunca yer kontrol birimleri tarafından tespit edildi ve izlendi.” İHA’ların parçaları bir bölge ülkesi tarafından toplanarak belgelendi ve IDF ile paylaşıldı.
Ordu, güvenlik endişeleri nedeniyle ülkelerin isimlerini vermeden, “İHA’ların durdurulması, komşu ülkelerle koordineli olarak İsrail hava sahasına girmeden önce gerçekleştirildi” dedi.
Gazze Şeridi’ndeki Filistinli direniş gruplarına silah taşıyan insansız hava araçları, Mart 2021’de gizli jetler tarafından ateşlenen füzeler tarafından düşürülmüştü.
İsrailli yetkililer, İran’ın askeri teçhizatın insansız hava aracıyla Gazze’ye kaçırılıp kaçırılamayacağını ve başarılı olursa gelecekte benzer şekilde daha önemli silahların kaçakçılığı yapılıp yapılmayacağını test etmeye çalıştığını tahmin ediyor.
İran, 2018’den bu yana İsrail’e insansız hava araçları ve diğer insansız hava sistemlerini fırlatıyor. Tahran’ın girişimlerinin artması, bu tür sistemlerin oluşturduğu tehditleri İsrail Hava Kuvvetleri’nin karşı karşıya olduğu ilk beş tehdit arasına yerleştirdi.
Ortadoğu’daki en güçlü hava kuvveti olarak kabul edilen IAF, düşman insansız hava araçlarını (Lübnan’daki Hizbullah’a, Gazze’deki Hamas’a veya İran’a ait insansız hava araçlarına ait dronlar) tespit etmenin ve engellemenin zor olduğunu da itiraf etmişti.
İHA’lar küçük, hızlı ve alçaktan uçuyor, bu da İsrail radarının onları tespit etmesini zorlaştırıyor.