Siyonist Gazete Jarusalem Post’tan Türkiye-İsrail Raporu

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin yeniden başlaması hakkında bir Hay Eytan Cohen Yanarocak’ın kaleme aldığı bir rapor yayımlayan Jeruselam Post gazetesi, diplomatik ilişkilere karşın iki taraf arasında askeri işbirliğine başlangıcın daha uzun süreceğini yazdı.

Geçmişe Dayanan İlişkiler

Gazete, Türkiye ve İsrail’in 1960’tan beri askeri, güvenlik ve istihbarat alanlarında yakın müttefik olduğunu ve 1994 ile 1996’da imzaladıkları iki anlaşma ile bölgede en yakın askeri müttefiklere dönüştüklerini kaydetti.

Tel-Aviv üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları merkezinden Moshe Dayan’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’nin İsrail ile normalleşme yolunda attığı adımlar için “Çok fazla İsrail yanlısı görünmeyi istemeyecektir” dedi.

Karşılıklı Elçiler Görevde

Raporda Türkiye ile İsrail arasında normalleşme yolunda Eitan Naeh’in Türkiye’de, Kemal Ökem’in de İsrail’de elçilik görevine başlamasının önemine vurgu yaptıktan sonra Dışişleri Sekreterleri Yuval Rotem ile Ümit Yalçın’ın görüşmesine değindi.

İki ülke arasındaki yakınlaşmada karlı doğalgaz ticaretinin önemli bir yeri olduğunun belirtildiği raporda, Türkiye ile Siyonist İsrail arasındaki ilişkinin net bir şekilde 1960’lı yıllarda başladığı ve 1994 Savunma İşbirliği ile 1996 Askeri Eğitim İşbirliği anlaşmaları ile üst seviyelere çıktı. Bu bağlamda raporda Türkiye ile Siyonist İsrail arasında savunma sanayi, güvenlik işbirliği, istihbarat paylaşımı ve askeri eğitim ortaklığı kadar yakın müttefiklik ilişkileri bulunduğu belirtildi.

İran Hakkında İstihbarat Paylaşımı

Gazete ayrıca, ilişkilerin normal olduğu dönemde İstihbarat Paylaşımı kapsamında, Türkiye’nin bir İsrail müttefiki olarak İran hakkında yaptığı casusluk faaliyetlerinin sonuçlarını Tel-Aviv’e verdiğini yazdı.

Yine raporda bu ilişkiler kapsamında iki ülkenin her yıl ortak Deniz ve Kara Kuvvetleri tatbikatları yaptığı ayrıca yine Türkiye’nin İsrail’in ilk silah müşterilerinden biri olduğu belirtildi.

Askeri Ticaret ve Türkiye’nin İsrail İçin NATO Vetosunu Kaldırışı

Türkiye ile İsrail arasında ilişkiler bozulana kadar tank, uçak ve insansız hava aracı (Heron) askeri ticaretlerinin milyar dolarlık seviyelerde olduğunu hatırlatan rapor, bu tür ticaretlerin yeniden yapılmasında Siyonist İsrail’in ihtiyatlı olduğunu iddia etti.

Ayrıca raporda ilişkilerin normalleşmesi ile Türkiye yönetiminin Siyonist İsrail için var olan NATO vetosunu kaldırması ile, İsrail’in NATO bünyesinde faaliyet gösterme imkanı bulduğu hatırlatıldı.

Üst Düzey Askeri Görüşmeler

Raporun devamında Türkiye’nin NATO adımı ile Siyonist İsrail’in bu toplantılara katılımı ve de Türkiye ile Siyonist Rejim arasında ilişkilerin normalleşmesi yolunda ilk üst düzey askeri irtibatı da beraberinde getirdiğini belirtildi.

Bu yolda NATO çalışmaları kapsamında Brüksel’de, Siyonist Rejim Savaş Bakanlığı yetkilisi Orgeneral Yair Golan ile Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar arasında bir görüşme gerçekleşmesi de bu sürecin ilk sonuçlarından biri oldu.

Eski Günler İmkansız Değil

Raporda Siyonist İsrail Donanması Uluslararası Koordinasyon Şefi Yüzbaşı Assaf Boneh’in “Belki aynen geçmişte olduğu gibi Türk gemilerini ticaret için Hayfa Limanında görebiliriz” ifadesine de yer verildi. Ayrıca tam anlamıyla iyileşme için birkaç adım olsa da iki tarafın birbirine güvendiği belirtildi.

Yanarocak son olarak yeniden Türk Askerlerinin İsrail Askerlerini müttefik olarak görmek zorunda kaldığını ve ciddi bir askeri yakınlaşmadan önce halkların uyum sağlayabilmesi için öncesinde daha üst düzey sivil etkileşimlerin artması gerektiğini belirtti.