NETANYAHU’nun Haredi Yahudiler İle SEÇİM Pazarlığı

Haaretz gazetesi dünkü sayısında şu bilgiye yer verdi:

İsrail başbakanı Netanyahu, Haredi partileriyle erken seçim tarihi üzerine görüşme yaptı.

Gazeteye göre, bu görüşme gelecek hafta Knesset’ta onaylanması beklenen askerlik hizmeti yasası krizi yaşandığı bir dönemde gündeme geldi.

Haaretz haberine şöyle devam etti: Geçtiğimiz haftalarda Netanyahu ve dinî yetkililer arasında parlamentoda bir görüşme yapılmıştı. Haredi partiler, kanunun değiştirilmiş kısmına karşı ve kanunun onaylanması durumunda koalisyondan ayrılacakları hususunda tehditte dahi bulundular.

Gazete, İsrailli siyasî bir kaynaktan şunları da aktardı: Son haftalarda Haredî partisi yetkilileri Netanyahu ile erken seçim tarihi hakkında acil bir toplantı düzenledi. Erken seçim yasal olarak 2019 yılı Ekim ayı sonuna kadar yapılmalı.

Maariv gazetesi de konu ile ilgili şu haberi yayınladı:

Yahodot Ha Tora Partisi (Birleşik Tevrat Partisi) yeni askerî hizmet yasasına karşı muhalefetini açıkça ifade ederek, yasanın onaylanması durumunda koalisyondan ayrılacağını duyurdu. Fakat partiyi bir yandan da hükümetin düşmesi ve koalisyonun bölünmesi halinde Yeş Atid Partisi başkanı Yair Lapid’in seçimlerde güç kazanacağı ve Haridî partisinin ise zayıflayacağı endişesi sardı.